ALEINE:  Lars Løkke Rasmussen har gitt opp å danne en flertallsregjering etter den blå valgseiren i Danmark. Foto: Ole jensen, Demotix/NTB Scanpix.
ALEINE: Lars Løkke Rasmussen har gitt opp å danne en flertallsregjering etter den blå valgseiren i Danmark. Foto: Ole jensen, Demotix/NTB Scanpix.Vis mer

Ingen vil regjere sammen med Venstre-Lars

Løkke Rasmussen må danne mindretallsregjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen gir opp forsøket på å danne en blå flertallsregjering i Danmark.

Rasmussen har sondert muligheten for en regjering bestående av Venstre, Dansk Folkeparti (DF), Liberal Alliance og De Konservative.

- Jeg har hatt samtaler med alle partiene på Folketinget, og min konklusjon er at det ikke er mulig å danne en flertallsregjering, sier han søndag.

- Jeg har merket en positiv stemning blant alle partier om et bredt samarbeid. En flertallsregjering ville gitt et svært snevert handlingsrom, legger han til.

Mandag formiddag skal Rasmussen gå til dronning Margrethe for å opplyse om at han vil danne en mindretallsregjering.

Det er uklart hvordan en slik regjering skal se ut. Dansk Folkeparti, som ble det største partiet i den blå blokken etter torsdagens valg, sa før valget at de ikke vil inn i regjering. Men det høyrepopulistiske partiet er likevel den mest åpenbare kandidaten dersom Løkke Rasmussen vil danne en relativt stabil regjering.

Ren Venstre-regjering?
Det hele kan ende med en mindretallsregjering bestående av bare Venstre, tror dansk TV 2s politiske redaktør Anders Langballe.

- Etter å ha snakket med sentrale kilder i Venstre og Dansk Folkeparti, synes jeg det høres ut som om Dansk Folkeparti rett og slett frykter å skulle inn og ta regjeringsansvar, sier han.

Det var det ultraliberale partiet Liberal Alliance som dagen etter valget torsdag ba Løkke Rasmussen om å forsøke å danne en flertallsregjering.

 REGJERINGSJOKER:  Leder for Liberal Alliance, Anders Samuelsen, tok iniatiativet til å danne en blå flertallsregjering. Foto: Ole Jensen, Demotix/NTB Scanpix.
REGJERINGSJOKER: Leder for Liberal Alliance, Anders Samuelsen, tok iniatiativet til å danne en blå flertallsregjering. Foto: Ole Jensen, Demotix/NTB Scanpix. Vis mer

- Det er bra at det ble gjort et forsøk. Vi har ment at det var viktig å få avklart alle muligheter. Der det er vilje, er det vei, sier Liberal Alliances leder Anders Samuelsen.

Regjeringsklar
Han mener Løkke Rasmussen ikke kastet bort tiden under helgens sonderinger.

- Lars har fått et visst innblikk i hvor de enkelte partiene står, hvor steilt de står, og hva de har på paletten. Det kan han bruke framover, påpeker Samuelsen.

Han sier han fortsatt står klar til å gå inn i regjering dersom muligheten byr seg, selv om den blå blokkens statsministerkandidat altså har slått fast at det ikke lar seg gjøre å danne en styringsdyktig regjering med alle de fire partiene på borgerlig side.

- Ethvert parti som tar seg selv alvorlig og mener å ha noe å komme med i Danmarks framtid, skal selvfølgelig være klar til å gå i regjering, sier Liberal Alliances leder.

Partiet fikk 7,5 prosent oppslutning i valget, noe som gir det 13 mandater i Folketinget. Liberal Alliance er sterkt uenig med det innvandringskritiske DF både i innvandringspolitiske og økonomiske spørsmål.

(NTB - Ritzau).