Ingen vil representere moské

En av Norges største muslimske menigheter står uten talsperson. Årsak: For stor belastning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Som muslimsk talsperson blir man ansvarliggjort for udåder noen få muslimer står bak, sier Amber Khan (26). Hun var den siste talskvinnen i menigheten World Islamic Mission i Åkerbergveien i Oslo.

Khan forteller at assosieringen til negative hendelser var en av årsakene til at hun valgte å slutte som muslimsk representant.

- Man blir stadig minnet på at man representerer noe som ikke er positivt. Det var en av grunnene til at jeg leverte min oppsigelse, sier den tidligere talskvinnen.

- Jeg kan ikke stilles til ansvar for noe som skjer i Saudi-Arabia, sier Khan opprørt.

Ekstremister

Den første talsmannen i den samme moskeen, advokat Abid Q. Raja, er langt på vei enig med sin etterfølger.

- Det å være en erklært muslim knytter en del negative ting til deg, enten du vil eller ei, forklarer Raja.

I fem år var han en av de mest profilerte representantene for norske muslimer. Raja var en hyppig debattdeltaker i sin tid som talsperson, men synes selv han ofte ble satt i bås med ekstremister. Derfor mener også han det var belastende å være muslimsk representant.

SLUTTET SOM TALSPERSON:  Amber Khan sier at man stadig blir minnet på at man representerer noe som ikke er positivt. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
SLUTTET SOM TALSPERSON: Amber Khan sier at man stadig blir minnet på at man representerer noe som ikke er positivt. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN Vis mer

- Noen ganger føler man at man blir dømt etter hvilken religiøs tilhørighet man har i Norge. Jeg følte at jeg av og til ble sett på som ekstremist når jeg stod frem i media, sier Raja og viser til et eksempel med negativ muslim-omtale.

- For noen år siden arrangerte vi en historisk demonstrasjon der over 1000 muslimske kvinner tok avstand fra tvangsekteskap, omskjæring og vold. Istedenfor å fokusere på det faktum at muslimske kvinner for første gang stod frem i en slik demonstrasjon, skrives det dagen etter en helside om knuffing mellom tilfeldige demonstranter, raser advokaten.

Raja mener dessuten at det å være en offentlig kjent muslim, kan ødelegge for fremtidige jobbmuligheter.

- Man er ikke lenger en naturlig kandidat til en offentlig stilling dersom man har vært en profilert muslim, sier Raja som mener han har følt dette på kroppen.

- Det er synd at norske statsborgere som er født og oppvokst i Norge og som deltar aktivt i samfunnet blir offer for noe slikt.

- Dette viser at integreringen i Norge ikke har kommet så langt som vi vil tro, sier Raja oppgitt.

Mediene skyldig

Styremedlem i Islamsk råd og forstander i det Islamske forbundet Basim Ghozlan kjenner seg igjen i beskrivelsene til både Khan og Raja.

Ghozlan mener medienes stadig negative dekning av Islam har skyld i at muslimer som oftest kvier seg for å stå offentlig frem.

- Problemet er at mediene henvender seg til muslimer kun når det skjer noe negativt. Derfor er muslimer generelt veldig skeptiske til mediene, sier forstanderen.

I likhet med Raja etterlyser han også mer positiv omtale av muslimske arrangementer.

- Moskeen vår har hatt aktiviteter mot både tvangsekteskap og familievold, men det er det ingen som er interessert i å ta tak i, sier Ghozlan oppgitt.

- Det at man stadig blir assosiert med negativt ladede saker blir i lengden en påkjenning for de som må representere muslimer, innrømmer Ghozlan.

<B>FOR BELASTENDE: Abid Q. Raja mener det var for belastende å være talsperson.
<B>INGEN STØTTE FRA KOKKVOLD: Per Edgar Kokkvold i Norsk presseforbund mener det <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/07/13/437370.html>bør være jævlig vanskelig å være talsperson for muslimske menigheter i Norge.</A>