Ingen vil si hvor mye de betaler tekstilarbeiderne

Nesten ni av ti klesprodusenter sier de gir tekstilarbeiderne levedyktig lønn, men ingen vil gi ut tall som beviser det.

LEVELØNN: Nær samtlige av de spurte selskapene kan ikke bevise at de gir noen av tekstilarbeiderne levelønn. Foto: Clean Clothes Campaign
LEVELØNN: Nær samtlige av de spurte selskapene kan ikke bevise at de gir noen av tekstilarbeiderne levelønn. Foto: Clean Clothes Campaign Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Kles- og sportskjedene har i årevis vært klar over at arbeiderne tjener svært dårlig. Likevel fortsetter de med sine tomme løfter - samtidig som de årlig presenterer store overskudd for sin virksomhet, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, til Dagbladet.

Nettverket Clean Clothes Campaign, som Framtiden i våre hender er en del av, har nylig undersøkt arbeidsvilkårene for tekstilarbeidere som syr klær for merkevarer som H&M, Zara, Adidas, Levi's, Nike og Puma.

Resultatene er nedslående, ifølge organisasjonen. 85 prosent av selskapene sier at de har retningslinjer som krever at arbeiderne får såkalt levelønn, men så godt som ingen kan presentere bevis på at det faktisk er tilfelle. Unntaket er Gucci, som viser til tall fra den lille delen av produksjonen som foregår i Italia.

Hevder de er langt på vei

Levelønn er definert som lønn som skal dekke grunnleggende levekostnader til mat, husly, utdannelse, helsetjenester, klær, transport og litt sparing på en arbeidsuke på 48 timer, og er nedfelt i FNs menneskerettigheter.

Det er snart sju år siden svenske «Kalla Fakta» avslørte at fabrikker i Bangladesh og Kambodsja, som produserer klær for H&M, betaler arbeiderne 2 til 3 kroner i timen, og at arbeidsforholdene er så dårlige at arbeiderne svimer av på jobb.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer