INGEN ANMERKNINGER:  En kredittsjekk av Anders Behring Breivik utført av Dun & Bradstreet for Dagbladet, viser at han verken har betalingsanmerkninger eller inkassokrav rettet mot seg. Foto: ABC Nyheter.
INGEN ANMERKNINGER: En kredittsjekk av Anders Behring Breivik utført av Dun & Bradstreet for Dagbladet, viser at han verken har betalingsanmerkninger eller inkassokrav rettet mot seg. Foto: ABC Nyheter.Vis mer

- Ingen vil stå fram som terrorfinansierer

Selv om han tømte ti kredittkort, har Anders Behring Breivik ingen betalingsanmerkninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kredittsjekk av Anders Behring Breivik som Dun & Bradstreet har utført for Dagbladet i desember viser at han forsatt er oppført uten betalingsanmerkninger eller inkassokrav rettet mot seg. 

Dette gjelder både Breivik som person og hans enkeltpersonsforetak Breivik Geofarm.

Administrerende direktør Kjell-Ola Kleiven i Risk Information Group (RIG) er ikke overrasket.

- Anders Behring Breivik kommer nok ikke til å motta inkassokrav. Til det er hans handlinger for sensitive for dem hans skylder penger. Ingen ønsker å framstå som Breiviks kreditor, selskapet som finansierte terrorhandlingene, sier Kleiven til Dagbladet.

Bevisst handling RIG-direktøren har etter terrorangrepet undersøkt Breiviks økonomi på oppdrag for offentlige instanser, banker og media. Det var Kleiven som etter terrorangrepet sporet opp Breiviks kredittkortmisbruk.

Fra 2008 til i dag hadde Breivik bare et par tusen kroner i året inntekt.

Ifølge Kleiven skaffet Breivik seg ti kredittkort som ble tømt for maksimumsbeløpet. Anslagsvis er det snakk om 300 000 kroner han kan ha tilegnet seg kontroll over.

- Han har overskredet en rekke kredittkort fordi han visste at han uansett ville bli pågrepet etter 22. juli og at han ikke kom til å betale. Det var en helt bevisst handling, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

I manifestet bokfører Breivik sin økonomi. Han skriver at han trenger penger til operasjonen og derfor selger en rekke personlige eiendeler. Når dette ikke er nok, skaffer han seg kredittkort.

Han lurte bankene ved å vise til at han hadde fått «lønn» som var overført fra et av hans egne selskaper. Sju selskaper avslo kredittkortsøknaden hans, men han skaffet seg 200 000 kroner i ekstra kreditt.

- Jeg fikk mer enn jeg hadde trodd, da jeg hadde et svakt utgangspunkt, skriver han.

Siktede er avhørt flere ganger om sin økonomi og forretningsvirksomhet, senest i forrige uke. Politiadvokat Kraby opplyser at Breivik uansett ikke ville betale gjelden når han ble tatt.  

- Han hadde bare tiden av veien før kreditorene avslørte ham, sier han.

Vil unngå Breivik-assosiasjoner Ifølge Kleiven vil alle seriøse selskaper gjøre hva de kan for å unngå at deres navn blir assosiert med Breivik på noen som helst måte.

- Derfor kommer kreditorene ikke til å fremme et åpent krav mot Breivik, sier han.

Og legger til:

- Det behøver de heller ikke. Selskapene kan i stedet føre en dialog direkte med myndighetene, i tillegg har de forsikringsordninger som dekker tapene de har hatt, sier Kleven.

- Ingen vil stå fram som terrorfinansierer