Ingen vil ta buss til København

Storstreiken i Danmark har liten innvirkning på flytrafikken ved Fornebu. De fleste passasjerene omdirigeres til andre flyplasser, og synes å være innerforstått med det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi var veldig godt forberedt, så dette går veldig fint, sier stasjonssjefen for SAS ved Gøteborg Lufthavn, Claes Runström, til Dagbladet: på nettet.

 Så langt har han ikke hatt alvorlige problemer med å ta imot de ekstra flyene som følge av generalstreiken i Danmark. Selskapet er forberedt på at streiken varer minst en uke, og tar aktivt kontakt med passasjerer som ikke har ombooket reisen sin ennå.

 - Den eneste forskjell er de daglige rutene fra Chicago og New York. Vi hadde tre busser til København i dag, men de var ikke fulle, sier Runström.

 Det er snakk om 160 til 200 passasjerer som måtte ta bussen til Danmark fra Gøteborg.

Ingen etterspørsel

 På Fornebu har trafikken gått som normalt. SAS ansatte som jobbet ved innsjekkingen var smøreblide, og mente dagens vakt var blant de hyggelige. De kunne fortelle om en familie på vei hjem sør i Danmark som var en smule fortvilet, men også det hadde gått fint. Familien tok et fly til Hamburg i Tyskland, og toget derfra.

 De store flyplassene Amsterdam, Stockholm, London og Gøteborg har tatt mye av trafikken til Kastrup. De som skal til Danmark utgjør bare 25 prosent av de som vanligvis lander på Kastrup. Mange av disse dro allerede i går kveld, og enda flere har fulgt med i nyhetene og ordnet egne løsninger.

 - Vi har satt opp buss til København, men tilbudet har vært større enn etterspørselen. For å si det sånn, ingen har meldt seg, sier driftssjef Arne Jordal for SAS på Fornebu.

 Han regnet derfor ikke med at bussen ville kjøre i dag.

Lokale avtaler

 For passasjerer som leter er det også mulig å finne fly hos de mindre kjente flyselskapene. I formiddag gikk det danske flyselskapet Mukair fra Fornebu til Ålborg med passasjerer, og informasjonssjef for Mukair, Frank Holten, regner med at deres ruter vil gå som normalt.

 Driftssjef Arne Jordal hadde ingen forklaring på hvorfor Mukair går som normalt, men han mente det skyldtes at de ansatte i selskapet ikke er organisert i fagbevegelsen.

 - Mukair er ikke involvert i konflikten, sier Frank Holten:
 - Selskapet har lokale avtaler som ikke rammes av generalstreiken.

 Trafikken over København er stengt fordi de der har avtale med SAS for innsjekking, men på de mindre flyplassene har Mukair egne ansatte. Holten mente at Mukair vil klare rutetrafikken lokalt i Danmark så lenge det var drivstoff igjen.

 - Vi tanker alt brennstoff vi kan i Norge, Sverige og Tyskland for å spare på brennstoffet i Danmark. Vi må også kjøpe mat og drikke i Norge, men det går greit, sier han.

 Han forventer ingen løsning på streiken før tidligst torsdag, men senest 27. mai. Da må danske politikere rundt i landet for å drive valgkamp i nok en dansk EU-avstemming.