Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen vil være med i kinokrig

Kinokrigen avblåses før den kommer i gang. - Det er helt absurd og jeg kan ikke ta det alvorlig, sier filmskaperen Svend Wam om kinokrigen Oslos kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen erklærte i Dagbladet i går. Heller ikke filmdistributørene vil delta i krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moræus Hanssen mener filmdistributørene må «bestemme seg for hvem de vil samarbeide med» hvis planene om å opprette et privat kinosenter i Oslo blir realitet. Hun vil selv gjøre sitt «ytterste for å forhindre at de får de filmene de trenger».

Det er Jan Mehlum og Frode Kjelsrud, ildsjelene bak den private Tønsberg kino, som står bak planene om ny kino i Galleri Oslo.

- Hun behøver ikke bruke slike argumenter, selv om de som driver Tønsberg kino har vært ute med sterke ord tidligere, sier Kristin Clemet , som er styreleder i Kommunale Kinematografers Landsforbund, Høyre-kvinne som Moræus Hanssen og meningsfelle i svært mye.

Vanskelig

Motviljen mot å delta i kinokrigen deles av alle de store filmdistributørene, men de fleste skjelver likevel i buksene når deres desidert største kunde blåser til kamp.

- Jeg pleier å være tøff og si hva jeg mener. Men dette er vanskelig, sier Bjørn Hoenvold , direktør i landets største filmdistributør, SF Norge.

- Vi vil selvsagt leie ut til andre også, men Oslo Kinematografer vil få tilbudet først. De er den største kunden og vi har alltid hatt et godt forhold til Moræus Hanssen, sier Erik Sælen i Europafilm - til tross for at det ikke er lenge siden han og hans byrå forbannet nettopp Moreæus Hanssen fordi hun ikke ville vise filmen «Crash», som de distribuerte.

Problem

- Oslo Kinematografer har vist sin seriøsitet i alle år, men hvis det kommer en ny kino i byen, så må vi ta hensyn til den også. Vi kan ikke velge side, men må samarbeide med alle, sier markedssjef Bjørn Jakobsen i Kommunenes Filmcentral.

- Vi må vurdere dette ut fra et kommersielt grunnlag, fra film til film. Men det er klart Oslo Kinematografer blir en sterk aktør, sier direktør Liv Jacobsen i UIP Norge.

Bjørn Hoenvold, som også er formann i Norske filmbyråers forening, anser det som et stort problem at Moræus Hanssen sier hun ikke vil akseptere at de leverer film til konkurrenten.

- Det er fristende å si at vi får ta opp dette spørsmålet når den nye kinoen står der. Men hvis lovverket sier at vi må levere film til den nye kinoen, da må vi nok levere, sier Hoenvold.

Ny avtale

I dag er det ingen som vet hvordan lovverket forholder seg filmdistributører og kinoer.

Filmutleie skjer i dag med dispensasjon fra konkurranseloven, men Konkurransetilsynet vurderer nå om dette kan fortsette.

Filmleieavtalen mellom byråene og kinoene fastsetter blant annet hvor mye kinoene må betale for å få filmer, og vil derfor forhindre at en privat kino kan betale mer enn andre, for å få vise en film. Avtalen regulerer også i hvilken rekkefølge kinoene skal få vise nye filmer, etter prinsippet «størst først».

Redd

Kristin Clemet er redd for at flere private kinoer kan føre til at filmleieavtalen blir opphevet, og at det igjen fører til massedød blant de mindre kinoene i distriktene.

- Det har aldri streifet meg at jeg ikke skal få leie filmer, sier Svend Wam som selv skal åpne et privat kinosenter i Vestby sør for Oslo høsten 1998.

Les gårsdagens artikkel "Mot full kino-krig i Oslo"