Ønsker forbud mot robotvåpen

- Ingen vil være trygge

USA, Russland, Sør-Korea, Israel, Kina og Nord-Korea utvikler våpen som kan tenke, finne og drepe helt på egen hånd. Hva skjer så, om en terrorist klarer å hacke robot-våpnene?

KILLER ROBOTS: Flere land utvikler våpen som kan tenke, finne og angripe mål, uten menneskers innblanding. Video: Campaign to Stop Killer Robots Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Droner og drapsroboter med kunstig intelligens og ladede våpen, klare for å drepe. Helt på egen hånd.

Det tenker kanskje dette høres ut som en framtids-skrekkfilm, men kan være en realitet om få år.

- Skummelt

«Ingen vil være trygge».

Slik starter kampanjefilmen som vil ha et forbud mot robotvåpen, eller såkalte autonome våpen: Våpen som kan velge, oppdage og drepe/ta mål med lite eller ingen menneskelig innblanding.

- Det høres veldig skummelt ut, og er det også. Derfor er det viktig og riktig å få laget regler for slike våpen. Men det er ikke lett å gjøre det siden vi ikke vet hva som lages, sier Tobias Mahler, professor og forsker på sårbarhet i robotsamfunnet, ved Universitetet i Oslo.

Mennesket på sidelinja

USA, Kina, Israel, Sør-Korea, Russland og Storbritannia utvikler alle stadig mer autonome våpen. Samtidig er det stort hemmelighold rundt hvilke våpen som faktisk lages, noe som igjen gjør det vanskelig å be dem stoppe.

«Hvis denne trenden fortsetter, kan mennesker bli satt på sidelinja når avgjørelser om militære operasjoner avgjøres. Ingen kan være trygge for et plutselig og overveldende angrep», advarer Campaign to Stop Killer Robots.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.