IRANSK STØTTE: NUPI-forsker Ståle Eriksen mener Syrias forhold til Iran er en av årsakene til at FN håndterer volden fra Assads regime annerledes enn de gjorde i Libya i fjor. F.v: Libyas tidligere diktator Muammar Kadhafi, Syrias president Bashar al-Assad og Irans president Mahmoud Ahmadinejad.  Alle foto: Scanpix.
IRANSK STØTTE: NUPI-forsker Ståle Eriksen mener Syrias forhold til Iran er en av årsakene til at FN håndterer volden fra Assads regime annerledes enn de gjorde i Libya i fjor. F.v: Libyas tidligere diktator Muammar Kadhafi, Syrias president Bashar al-Assad og Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Alle foto: Scanpix.Vis mer

- Ingen ville blø for Kadhafi, men Assad støttes av Ahmadinejad

Derfor nøler FN-landene med å gå inn i krisen som krever 100 liv om dagen, mener NUPI-forsker. 7500 er drept i Syria de siste 11 månedene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) FNs visegeneralsekretær for politiske saker B. Lynn Pascoe sa idag at «godt over» 7500 mennesker er drept i den omfattende volden i Syria siden opprøret startet i mars i fjor.

Pascoe talte til FNs Sikkerhetsråd, og sa at både den syriske regjeringen og det internasjonale samfunnet har mislyktes i å stoppe det 11 måneder lange blodbadet som startet med myndighetenes aksjoner mot regimekritikere.

- Vi kan ikke gi eksakte tall på hvor mange som er døde, men vi har troverdige rapporter på at mer enn 100 sivile dør i Syria daglig, sa Pascoe, ifølge Reuters.

Elitestyrker på bakken Hundrevis er drept i bombeangrep i byen Homs de tre siste ukene - aktivister anslår ifølge nyhetsbyrået Reuters at 68 ble drept bare i går.

MASSEBEGRAVELSE: Tolv mennesker ble begravet i i bydelen Khaldiyeh i Homs for to dager siden. Syriske anti-Assad demonstranter hevder de tolv ble drept i sammenstøt med regjeringstyrker dagen i forveien. følge FN er minst 7500 mennesker drept i landet siden demonstrasjonene startet for vel 11 måneder siden. Foto: Reuters / Scanpix
MASSEBEGRAVELSE: Tolv mennesker ble begravet i i bydelen Khaldiyeh i Homs for to dager siden. Syriske anti-Assad demonstranter hevder de tolv ble drept i sammenstøt med regjeringstyrker dagen i forveien. følge FN er minst 7500 mennesker drept i landet siden demonstrasjonene startet for vel 11 måneder siden. Foto: Reuters / Scanpix Vis mer

Siden bombene begynte å regne over Homs, har innbyggerne uttrykt frykt for at luftangrepene mot byen skulle legge grunnlaget for en bakkeinvasjon fra hæren.

I dag sendte Assad elitesoldater fra 4. Panserdivisjon inn i byen. Ifølge Reuters ledes elitestyrkene av president Assads egen bror. Frykten er at bakkestyrker inne i byen skal lede til ytterligere drap, arrestasjoner og tortur.

Norge fordømmer I motsetning til hvordan Kadhafi-regimets overgrep mot eget folk ble slått ned av en internasjonal koallisjon i fjor, har ikke FN's medlemsland så langt klart å enes om hvordan den borgerkrigslignende krisen i Syria skal håndteres.

I en resolusjon i FN's Menneskerettsråd fra i dag advares det igjen mot en humanitær krise i områder hvor det er mangel på mat, medisiner og drivstoff. Det anmodes om at hjelpeorganisasjoner får adgang til å levere livsnødvendigheter til sivile i de hardest rammede områdene Homs, Deraa og Zabadani. Også Norge er med og fordømmer Assads regime for bruken av tunge våpen mot boligområder og forfølgelse av opposisjonelle.

BOMBER: Regimekritiker og demonstrant Abu-Salah foran en oljeledning som hevdes å ha blitt bombet av regjeringstyrker i bydelen  Baba Amr i Homs for to uker siden. I mer enn tre uker har regjeringen bombet byen. I dag gikk elitestyrker  fra 4. panserdivisjon ledet av president Assads bror inn i byen. Foto: AP / Scanpix
BOMBER: Regimekritiker og demonstrant Abu-Salah foran en oljeledning som hevdes å ha blitt bombet av regjeringstyrker i bydelen Baba Amr i Homs for to uker siden. I mer enn tre uker har regjeringen bombet byen. I dag gikk elitestyrker fra 4. panserdivisjon ledet av president Assads bror inn i byen. Foto: AP / Scanpix Vis mer

- Denne sesjonen stadfester at det er bred internasjonal enighet om at situasjonen i Syria er veldig alvorlig, både fra et menneskerettsperspektiv og et humanitært perspektiv, sier statssekretær Gry Larsen (AP) til NTB.

Vil gi Assad asyl Frankrikes utenriksminister Alain Juppé har tidligere tatt til orde for at Assad-regimet bør stilles for Den internasjonale straffedomstolen (ICC). I dag meldte Tunisia seg på, og vil bidra til en løsning på konflikten. De har riktignok en annen løsning i ermet:

- Tunisia er klar til å gi asyl til Syrias president Assad og hans familie dersom man klarer å forhandle fram en fredsavtale, opplyste president Moncef Marzouki, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Qatar, Kuwait, Saudi-Arabia og Tyrkia med støtte fra USA og EU har skrevet resolusjonen menneskerettsrådet trolig vil vedta. I en dårlig skjult kritikk av Russland og Kina ba statssekretær Larsen, ifølge NTB, «alle medlemmene av FNs sikkerhetsråd» om å ta sitt ansvar. De to landene stemte nylig mot en FN-resolusjon som fordømte voldsbruken i Syria.

- Syria er militært sterke Ståle Eriksen, leder for avdeling for sikkerhet og konflikthåndtering ved NUPI synes ikke det er rart at FN-landene ikke blir enige om hvordan krisen i Syria skal håndteres. Han mener det vesentlige forskjeller på Syria og Libya, som vesten tok affære mot i fjor.

- Syria er mye sterkere militært enn det Libya var. Å gå inn militært i Syria, vil være en svært krevende aksjon, ikke minst må et meget stort antall luftvernsystemer ødelegges, sier Eriksen til Dagbladet.

Han mener situasjonen i Syria er sammenlignbar med forholdene som rådet i Libya på det tidspunktet det internasjonale samfunnet ledet av USA gikk til angrep på Libya i fjor. Likevel mener han det er en viktig forskjell at Kadhafi manglet allierte.

- Det var ingen som ville stå opp å blø for ham. Assad har en sterk støttespiller i Iran. Forholdet mellom Iran og Vesten er jo som kjent ganske spent allerede. En vestlig invasjon av Syria kan godt bli en katalysator for en større smell, sier Eriksen.

STØTTE: Irans President Mahmoud Ahmadinejad og Syrias Bashar al-Assad. Foto: Vahid Salemi / AP / Scanpix
STØTTE: Irans President Mahmoud Ahmadinejad og Syrias Bashar al-Assad. Foto: Vahid Salemi / AP / Scanpix Vis mer

Han fremhever at også Kina i veldig sterke ordelag har advart mot å intervenere i Syria, og de er en viktig støttespiller for Iran.

Hjelpearbeidere forlot Homs Mens FN-landenes ledere fortsetter å diskutere, lider store deler av befolkningen i Syria. FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay opplyste i dag at 500 barn har mistet livet så langt i konflikten. FNs egne granskere anklaget nylig Syrias regjering og forsvar for å ha beordret forbrytelser mot menneskeheten, inkludert drap, voldtekt og tortur.

Hjelpearbeidere fra Syrias Røde Halvmåne har i dag forlatt Homs i protest etter at samtaler om å evakuere vestlige journalister brøt sammen. Ifølge nyhetsbyrået AFP ba en religiøs leder om mat og medisiner til innbyggerne i bydelen Baba Amr, men samtidig avslo han på vegne av myndighetene hjelpearbeidernes krav om å møte de vestlige journalistene. Dermed brøt samtalene sammen.

I ettermiddag kom det likevel meldinger om at den britiske fotografen Paul Conroy og den franske journalisten Edith Bouvier er i sikkerhet etter at de ble smuglet ut av landet. Men menneskeretsorganisasjonen Avaaz som skal ha samarbeidet med lokale aktivister for å få  journalistene ut, hevder at tre syrere ble drept da de ledsaget journalistene ut av bydelen Baba Amro i Homs.

DREPT: Et stillbilde tatt fra en youtube-video hevder å vise en mann med et offer fra et bombeangrep i Baba Amr-bydelen i Homs 5. februar i år. Ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay, har 500 barn mistet livet så langt i konflikten. Foto: (YouTube) AFP / Scanpix
DREPT: Et stillbilde tatt fra en youtube-video hevder å vise en mann med et offer fra et bombeangrep i Baba Amr-bydelen i Homs 5. februar i år. Ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay, har 500 barn mistet livet så langt i konflikten. Foto: (YouTube) AFP / Scanpix Vis mer

Conroy og Bouvier ble såret i det samme angrepet der den amerikanske Sunday Times-journalisten Marie Colvin og den franske pressefotografen Remi Ochlik ble drept.

HARDE KAMPER: En ødelagt stridsvogn står igjen i Bab Sabaa distriktet i Homs. På tanksen står det skrevet «bare frihet». Foto: Moulhem Al-Jundi / Reuters / Scanpix
HARDE KAMPER: En ødelagt stridsvogn står igjen i Bab Sabaa distriktet i Homs. På tanksen står det skrevet «bare frihet». Foto: Moulhem Al-Jundi / Reuters / Scanpix Vis mer
DREPT: Pårørende sørger ved avdøde Mohamed Ammar, som det hevdes ble drept av den syriske hæren. Ammar ble begravet i byen Al Quayr tidligere i dag. Ifølge FN har mer enn 7500 mennesker mistet livet i opprørene de siste elleve månedene. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / Scanpix
DREPT: Pårørende sørger ved avdøde Mohamed Ammar, som det hevdes ble drept av den syriske hæren. Ammar ble begravet i byen Al Quayr tidligere i dag. Ifølge FN har mer enn 7500 mennesker mistet livet i opprørene de siste elleve månedene. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / Scanpix Vis mer