Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen ville ta påstått selvmordssak etter funn av arrestordre i søpla

Nå er en dommer beordret til å gjøre jobben.

VIL HA RETTFERDIGHET: En demonstrant holder et skilt med ordene «CFK (Cristina Fernandez de Kirchner, Argentinas president) korrupt, drapsmann, gå av nå!» utenfor landets kongress i Buenos Aires i går. Foto:REUTERS / Marcos Brindicci / NTB Scanpix
VIL HA RETTFERDIGHET: En demonstrant holder et skilt med ordene «CFK (Cristina Fernandez de Kirchner, Argentinas president) korrupt, drapsmann, gå av nå!» utenfor landets kongress i Buenos Aires i går. Foto:REUTERS / Marcos Brindicci / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Den argentinske statsadvokaten Alberto Nisman ble funnet død 18. januar, dagen før han skulle ha deltatt i en høring i nasjonalforsamlingen om anklagene han hadde fremmet mot Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner.

Det har blitt hevdet at han tok sitt eget liv.

- Ba om å slippe Tirsdag ble det kjent at statsadvokaten hadde skrevet et utkast på en arrestordre på presidenten.

I det 26 sider lange dokumentet som ble funnet i søpla i statsadvokatens leilighet, anklages president Fernández for å ha forsøkt å hindre at iranske tjenestemenn ble stilt til ansvar for bombeangrepet mot et jødisk senter i Buenos Aires i 1994.

Argentinske myndigheter mener Nismans beskyldninger og dødsfall er knyttet til en maktkamp i den argentinske etterretningstjenesten og spioner som nylig hadde blitt sagt opp.

En av dem som ble sagt opp var Antonio Stiusso, som hadde hjulpet Nisman med etterforskningen. Myndighetene påstår at Stiusso førte Nisman bak lyset.

Etter Nismans død ba tre dommere om å få slippe å ta saken om bombeangrepet. Men myndighetene så seg til slutt nødt til å beordre én av de tre, Daniel Rafecas, til å tre fram.

Rafecas er ekspert på menneskerettigheter og har ledet studier på holocaust som har gitt ham priser fra tre jødiske grupper i Argentina.

«Søppel er søppel» I Argentina hersker nå en forvirring rundt hva som skjedde med statsadvokaten. Hvis han ikke tok sitt eget liv, hvem drepte ham? spør TV-kanalen MSNBC.

- Anklagene er absurde, skal presidenten ha svart på beskyldningene som rettes mot henne.

Hun mener statsadvokaten var blitt manipulert av useriøse spioner som har drept ham for å sverte presidenten.

En arrestordre på utenriksministeren lå også i dokumentbunken, ifølge New York Times, skrev Dagbladet tirsdag.

- Informasjon man finner i en søppelkasse, er søppel. Søppel hører til i søpla, ikke i rettssystemet, sier Argentinas kabinettsjef Jorge Capatinich ifølge Irish Times.

23. januar kommenterte Dagbladets Einar Hagvaag: Det er tid for å spørre: Hva i all verden er det som foregår i Argentina?

FUNNET DØD: Men om statsadvokat Alberto Nisman (51) tok sitt eget liv eller om han ble drept i en argentinsk maktkamp, er det store spørsmålet nå. Et 26 sider langt dokument ble funnet i søpla hans. Foto: AFP PHOTO / JUAN MABROMATA / NTB Scanpix
FUNNET DØD: Men om statsadvokat Alberto Nisman (51) tok sitt eget liv eller om han ble drept i en argentinsk maktkamp, er det store spørsmålet nå. Et 26 sider langt dokument ble funnet i søpla hans. Foto: AFP PHOTO / JUAN MABROMATA / NTB Scanpix Vis mer