USAs cybervåpen stjålet, blir brukt mot dem selv

Ingen visste at Jake hadde vært hacker for NSA. Før ei anonym gruppe annonserte det på Twitter

- Føltes som et spark i magen.

AVKLEDD: Jake Williams fikk bevegelsesfriheten innskrenket etter at hans fortid i NSA ble avslørt av Shadow Brokers. Foto: Dustin Chambers / The New York Times
AVKLEDD: Jake Williams fikk bevegelsesfriheten innskrenket etter at hans fortid i NSA ble avslørt av Shadow Brokers. Foto: Dustin Chambers / The New York Times Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I flere år jobbet Jake Williams som hacker i National Security Agency (NSA), USAs etterretningsbyrå for elektronisk overvåking. Det var imidlertid noe han aldri fortalte utenforstående, og han jobber nå i et privat firma.

Men etter at han i et blogginnlegg skrev om Shadow Brokers - en hackergruppe som har spesialisert seg i å stjele vertøyene NSA bruker til å spionere på andre land - fikk han seg en ubehagelig overraskelse.

Som mottrekk til blogginnlegget publiserte Shadow Brokers et Twitter-innlegg der de avslørte ham som eks-NSA-hacker i underavdelingen Tailored Access Operations (TAO), og ga tekniske detaljer som viste at de visste om topphemmelige hackingoperasjoner han hadde gjennomført i jobben - detaljer selv ikke kolleger i NSA visste noe om.

- Det føltes som et spark i magen, sier Williams til The New York Times.

Han måtte også avlyse forretningsreiser til utlandet, i frykt for represalier fra land han hadde rammet i tjeneste for NSA.

Løgndetektorer

The New York times bruker tilfellet med Williams for å illustrere at NSA har svært alvorlige problemer med sikkerhetsbrudd; verdens antatt ledende samling av hackere har mislyktes i å beskytte sine egne hemmeligheter, som nå blir brukt mot dem selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer