Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forfatter og Palme-ekspert:

- Ingen vitner har pekt ham ut som drapsmannen tidligere

Stig Engström blir pekt ut som den som drepte Olof Palme. Men forfatter og ekspert på drapet, Gunnar Wall, vil ikke betegne mysteriet som løst.

LANSERES SOM DRAPSMANN: Stig Engström, kjent som Skandia-mannen siden han jobbet for firmaet Skandia like ved drapsåstedet, pekes i magasinet Filter ut som Olof Palmes drapsmann. Foto: Weine Lexius /Expressen
LANSERES SOM DRAPSMANN: Stig Engström, kjent som Skandia-mannen siden han jobbet for firmaet Skandia like ved drapsåstedet, pekes i magasinet Filter ut som Olof Palmes drapsmann. Foto: Weine Lexius /Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske magasinet Filter kom onsdag med oppsiktsvekkende informasjon, og hevder å ha avslørt hvem som drepte statsminister Olof Palme i 1986.

I 12 år har journalist Thomas Pettersson jobbet med saken. Nå peker han ut Stig Engström, som jobbet som reklamekonsulent i Skandia-huset i sentrum av Stockholm, som drapsmann.

EKSPERT: Gunnar Wall sier Filters avsløringer er oppsiktsvekkende, men mener konklusjonen er for bastant. Foto: Sara Wall
EKSPERT: Gunnar Wall sier Filters avsløringer er oppsiktsvekkende, men mener konklusjonen er for bastant. Foto: Sara Wall Vis mer

Engström, som tidligere også er omtalt som Skandia-mannen, stemplet ut fra jobben klokka 23.19 den 28. februar 1986. To minutter seinere ble Palme skutt og drept like ved mannens arbeidsplass.

Ny mistenkt

Den svenske forfatteren Gunnar Wall har gitt ut flere bøker om Palme-drapet, og regnes for å være en ekspert på saken. Han sier til Dagbladet at det er interessant informasjon Pettersson nå kommer med.

- Ingen vitner har pekt ut Engström som drapsmann tidligere. Men det finnes en likhet mellom ham og en person som ble observert i nærheten, like etter drapet, sier Wall.

SKUTT: Statsminister Olof Palme ble skutt ned og drept på Sveavägen i Stockholm i februar 1986. Foto: NTB Scanpix
SKUTT: Statsminister Olof Palme ble skutt ned og drept på Sveavägen i Stockholm i februar 1986. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han har selv lest hele Filters reportasje, og vært i kontakt med både magasinets journalist og redaktør underveis i arbeidet. Han var derfor kjent med flere av opplysningene lenge før avsløringene ble publisert onsdag.

Likevel er han ikke særlig begeistret over måten magasinet legger fram sin konklusjon.

- Det er bra at saken blir tatt opp igjen, og Filter griper tak i en del av etterforskningen som det tidligere har vært stilt spørsmål ved. Men å hevde at mordgåten nå er løst, er overdrevet. Dette hadde ikke holdt juridisk til en tiltale, påpeker Wall.

Store mangler

Filter-journalistens etterforskning har blant annet avdekket at Engström vanket i miljøer der hatet mot Olof Palme var sterkt, at han var våpenkyndig og hadde en bakgrunn som fallskjermjeger i USA.

Han var også i besittelse av en rekke våpen av samme kaliber som det Palme ble drept med.

Selv om opplysningene om Engström, som selv døde i 2000, kan stemme godt overens med en drapsmann, mener Wall at det er flere hull i bevismaterialet.

- Filter peker på at vedkommendes omgangskrets mislikte Palme, og at han hadde befatning med samme type våpen som statsministeren ble drept med. Men det er langt derfra og til et drap, sier Wall, og fortsetter:

REVOLVER: Det var et skytevåpen av denne typen som ble brukt til å drepe Olof Palme. Foto: Pressens Bild / NTB Scanpix
REVOLVER: Det var et skytevåpen av denne typen som ble brukt til å drepe Olof Palme. Foto: Pressens Bild / NTB Scanpix Vis mer

- I tillegg kommer spørsmål som hvorfor han skulle ha med seg et våpen på jobb, og ikke minst hvordan han visste at Palme, som gikk hjem fra kino denne kvelden, ville gå til fots og befinne seg der han var akkurat på dette tidspunktet. Det er klart at det Filter skriver er interessant og et spor i saken, men det er kanskje ikke så mye mer enn det, sier han.

Engström skal selv ha tatt kontakt med politiet dagen etter drapet og meldt seg som vitne. Han tok også kontakt med TV-kanaler og aviser.

Enorm interesse

Til tross for at Gunnar Wall er kritisk til avsløringene Filter kommer med, har forfatteren likevel tro på at det fremdeles er håp om å løse Palme-drapet, selv om ingen er dømt 32 år etter hendelsen.

Han tror politiet allerede er godt i gang med å etterforske opplysningene som Filter har avslørt, og beskriver interessen for saken som enorm, selv flere tiår etter drapet.

- Det er sterkt ønskelig å finne en løsning, og det gjør at hver gang en kandidat dukker opp, så blir interessen deretter. Politiet har vært kjent med magasinets arbeid underveis, og har allerede avhørt flere personer som var i Skandia-mannens omgangskrets. Så forhåpentligvis får man noe ut av det som har kommet fram, sier Wall.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media