Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre år med regional krig i Jemen:

- Ingeniører, forretningsmenn og lærere leiter etter mat i søpla. Jemen er blitt et fengsel

- Folk bryr seg ikke lenger om bombe-lydene. De blir i stedet kvalt å være fanget - fysisk, sosialt og økonomisk.

EKSTREM FATTIGDOM: Denne kvinnen er som flertallet av de over 29 millioner innbyggerne i Jemen: Tre år inn i krigen er 80 prosent av innbyggerne helt avhengig av humanitær hjelp for å overleve. Disse utgåtte yoghurt-pakkene skal hjelpe denne kvinnen og hennes familie til å overleve, og er funnet på søppelhaugen ved havnebyen Hodeida i Jemen. Foto: Abduljabbar Zeyad / Reuters / Scanpix
EKSTREM FATTIGDOM: Denne kvinnen er som flertallet av de over 29 millioner innbyggerne i Jemen: Tre år inn i krigen er 80 prosent av innbyggerne helt avhengig av humanitær hjelp for å overleve. Disse utgåtte yoghurt-pakkene skal hjelpe denne kvinnen og hennes familie til å overleve, og er funnet på søppelhaugen ved havnebyen Hodeida i Jemen. Foto: Abduljabbar Zeyad / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For kort tid tilbake kollapset en eldre herremann utenfor lokalene til Flyktninghjelpen i Jemen. Han heter Zaid, er sjubarnsfar og var totalt utslitt da han kom for å be om hjelp.

- Zaid hadde ikke spist på fire til fem dager. Siden 2015, da familiens hus ble bombet, har han konsentrert seg om en ting: Å skaffe familien mat, forteller Suze van Meegen, Flyktninghjelpen-ansatt i Sanaa, Jemens hovedstad.

- Mister verdigheten

Zaid får mat og hvile, og forteller sin historie: Hver dag har han gått rundt 50 kilometer fra stedet familien nå bor, og til nærmeste by. Her tigger han, noe familien ikke vet noe om.

BOR I JEMEN: Australske Suze van Meegen har jobbet snart ett år i Jemen, og synes det er en skam at Norge og vesten ikke gjør mer for å stoppe det som stadig karakteriseres som verdens verste humanitære katastrofe. Foto: NRC
BOR I JEMEN: Australske Suze van Meegen har jobbet snart ett år i Jemen, og synes det er en skam at Norge og vesten ikke gjør mer for å stoppe det som stadig karakteriseres som verdens verste humanitære katastrofe. Foto: NRC Vis mer

Mannen klarte å få inn nok til at barna spiste en gang om dagen, mens han sjøl bare spiste noen ganger i uka.

- Det var ikke sulten, men ydmykelsen og tap av verdighet som var verst for Zaid. Barna spør ham jevnlig hva han jobber med, men sjubarnsfaren har ikke noe svar, forteller van Meegen.

Hun viser til at Jemen alltid har vært et fattig land. Likevel har folk flest klart å brødfø seg sjøl. Men for akkurat tre år siden, i slutten av mars 2015, startet en saudi-ledet koalisjon en krig mot det Iran-støttede houti-regimet som kontrollerte hovedstaden Sanaa og vestlige deler av landet.

IKKE MYE FØDE: Familien Ruzaiq i Hodeida består av 18 familiemedlemer. Her viser de fram sin ødelagte fryseboks, og det lille de 18 munnene har å leve av. Foto: Abduljabbar Zeyad / Reuters / Scanpix
IKKE MYE FØDE: Familien Ruzaiq i Hodeida består av 18 familiemedlemer. Her viser de fram sin ødelagte fryseboks, og det lille de 18 munnene har å leve av. Foto: Abduljabbar Zeyad / Reuters / Scanpix Vis mer

Vil ikke ha hjelp

Taperne er de vanlige jemenittiske borgerne, som hver dag kjemper mot sult og sykdom, og som ikke har noe med den regionale krigen å gjøre.

- Jemenitter er ikke vant med å leve i krig. Det er et folk som setter stor ære og verdighet i å klare seg sjøl. Nå er ingeniører, forretningsmenn og lærere er avhengig av humanitær hjelp, noe de synes er svært ydmykende og frustrerende, sier van Meegen.

KØER FOR MAT: Jemenitter står i kø for å få utdelt mat. Foto: Hani Mohammed / Ap / Scanpix
KØER FOR MAT: Jemenitter står i kø for å få utdelt mat. Foto: Hani Mohammed / Ap / Scanpix Vis mer

Hun kom til Jemen for snart ett år siden, og ser at folks liv blir verre fra måned til måned. For halvannet år siden, i august 2016, sluttet myndighetene i Sanaa å betale de offentlige ansatte lønn, som førte til at 1,2 millioner mennesker stod uten inntekt. Økonomien blir verre og verre og prisene stiger - samtidig som folk er tvunget til å selge alt de eier, både av møbler og eventuelle dyr som kunne gitt dem mat.

- Folks følelse av maktesløshet og tap av verdighet er slående. Vi har millioner av fedre som Zaid i Jemen nå. Folk sier at de ikke lenger bryr seg om lyden av bombene, sier van Meegen og forklarer:

- De blir kvalt av alt annet: Av en økonomi i kollaps, av stadig høyere priser - og av at de ikke kan bevege seg fritt rundt. Folk er lei av å være fanget - fysisk, sosialt og økonomisk.

To millioner uten skolegang

​Jemen huser en av verdens yngste befolkninger, med over halvparten av innbyggerne under 18 år. Tre år med krig har ført til at to millioner barn nå er uten skolegang, ifølge Unicef.

«Barn går ikke lenger på skole. Millioner av barn har lært hva de skal gjøre om de hører en rakett komme, men de har ikke lært å lese», skriver Geert Cappelaere, Unicefs regiondirektør, etter en uke i Jemen.

I stedet for å sende barna på skole, ser mange foreldre seg tvunget til å sende barna ut for å tigge etter penger. ​

​«Å sende barnet ditt ut for å tigge, eller gifte bort jenta di alt for ung... Det er ikke valg som jemenittiske fedre eller mødre ønsker å ta. Men det er ikke et valg. Den brutale krigen tvinger dem», fortsetter Cappelaere.

ALT ER DYRT: Jemenitten Lutf Ali al-Shahari sitter på en trapp i den Unesco-vernede gamlebyen Sanaa i Jemen. - Livet er en tragedie. Urettferdighet og ødeleggelser, og alt for høye priser, sier han. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix
ALT ER DYRT: Jemenitten Lutf Ali al-Shahari sitter på en trapp i den Unesco-vernede gamlebyen Sanaa i Jemen. - Livet er en tragedie. Urettferdighet og ødeleggelser, og alt for høye priser, sier han. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix Vis mer

Jemen er på randen, og innbyggerne føler seg fullstendig forlatt og glemt av verden.

- Av de 29 millioner menneskene som bor i Jemen, er det veldig, veldig få som ikke er preget av sorg. Folk dør hver eneste dag, av meningsløse grunner: Bomber, raketter og skudd er de åpenbare, men også sykdommer og skader som lett kunne ha blitt leget om helsepersonell og klinikker var på plass, sier van Meegen og legger til:

- At verden lar katastrofen i Jemen få fortsette, er en stor skam.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!