Ingens herre, ingens trell

I Halden kjemper lokalavisa for å være fri og byen for å reise seg. Det er strid som peker langt utover det lokale, skriver John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EN GANG VAR Halden en mektig by. Den svenske krigerkongen Karl 12. falt foran skansene på festningen som kneiser over byen. Det var her borgerne heller brente husene sine enn å overgi byen til svenskene. Halden er Norges eldste industriby og i unionstida kommersielt sentrum for et stort omland som strakte seg langt inn i Sverige. Bomullsspinneriet i Tistedalen, som ble anlagt i 1813, var landets første mekaniske industribedrift. Siden ble det treforedling, steinindustri, skotøy, handel og sjøfart. De rike bygget sine paleer og på festningen marsjerte stramme soldater som passet på at kanonene pekte østover. Kulturlivet var kanskje det rikeste i landet. Så kom nedgangstida og den ble lang. Sverige ble utland, ikke omland, og festningen demilitarisert. Hele industrier forvitret eller forsvant. Svenskehandelen lammet lokale kjøpmenn og arbeidsløsheten steg. Det ble noe loslitt over byen med den stolte festningen, de vakre empirebygningene og de verneverdige trehusene.

NÅ ER HALDEN i ferd med å reise seg igjen. Fremdeles ryker det heftig fra pipene på Saugbrugs, men veksten skjer innenfor ny høyteknologi som springer ut av miljøene rundt høyskolen og Institutt for energiteknikk (atomreaktoren). Optimisme og økonomisk vekst er tilbake. Det er også selvfølelsen. Her er den direkte sammenhengen til den merkelige mediekonflikten hvor lilleputten Halden Arbeiderblad nekter å underlegge seg det mektige mediekonsernet A-pressen. Om få uker barker partene igjen sammen i retten der den juridiske kjernen er salg av aksjer og opsjoner, mens det egentlige hovedspørsmålet er om A-pressen skal få kontroll med lokalavisa, dens datterselskaper og betydelige eiendomsverdier. I dag er A-pressen største eier med 41.5 prosent av aksjene. De øvrige kontrolleres lokalt, hovedsakelig av fagbevegelsen og partilag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer