Marit Arnstad:

- Ingenting å gå på

Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet går langt i å avlyse enhver endring for olje- og gassnæringen i forhandlinger med SV.

HARDT UT: Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet sier det ikke er noe å gå på i oljepolitikken. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet

HARDT UT: Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet sier det ikke er noe å gå på i oljepolitikken. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet


Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Utsettelse av Wisting-feltet tilsier at vi framover må ha stabilitet i olje- og gasspolitikken, og ikke gjøre ting i forbindelse med budsjettet som skaper økt usikkerhet. Det gjelder både tildelinger, konsesjoner og skattesystemet, disse tingene må nå ligge fast, sier Marit Arnstad til Dagbladet.

Senterpartiets sjef på Stortinget er krystallklar på at det ikke er noe å hente for SV på olje- og gass-området i forhandlingene om statsbudsjettet som nå pågår.

Det var stor spenning knyttet til om Equinor ville legge fram plan for utbygging og drift (PUD) av Wisting-feltet før nyttår. Den spenningen ble utløst torsdag morgen da Equinor annonserte at de på grunn av økte kostnader har valgt å utsette beslutningen til 2026.

Lover stabilitet

Beslutningen bør gjøre det uaktuelt å endre i rammevilkårene for næringen ytterligere, slår Arnstad fast.

- Vi kan ikke tillate oss å eksperimentere på dette området nå. Wisting-beslutningen til Equinor forteller oss at vi ikke bør gjøre ting i forhandlingene som oppleves som sterke endringer. Det er særlig viktig fordi Equinor selv sier at de utsetter, men ikke avlyser dette prosjektet, sier Arnstad.

Både under forhandlingene om statsbudsjettet i fjor høst og forhandlingene om revidert budsjett i vår fikk SV klare seire. 26. konsesjonsrunde ble utsatt i fjor og tre oljeblokker i iskanten lyses ikke ut i neste TFO-runde, var SV-seieren i vår.

Men nye seire på disse områdene er også uaktuelt for Arnstad, som påpeker at tildelinger og konsesjoner også må ligge fast.

- Verden rundt oss forventer at Norge skal være en stabil og sikker leverandør av olje og gass. Det gjør også at vi trenger stabilitet i rammebetingelsene.

Klare forventninger

I Offshore Norge (tidligere Norsk olje og gass) tas signalene fra Arnstad imot med forsiktig glede og forventning.

- Dette er gode poenger om forutsigbarhet som regjeringspartiene må følge opp i praksis, sier Torbjørn Giæver Eriksen, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i interesseorganisasjonen.

Giæver Eriksen påpeker at det allerede er skapt usikkerhet for næringen med regjeringens overraskende beslutning i forslaget til statsbudsjett om å redusere friinntekten i oljeskattepakken.

- Arbeiderpartiet og Senterpartiet har lovet at de vil utvikle og ikke avvikle norsk olje- og gassnæring. Regjeringen har allerede skapt usikkerhet ved å foreslå endringer i de midlertidige skattereglene. Vi forventet at regjeringspartiene ikke forverrer rammebetingelsene ytterligere og ikke gir avviklingspartiet SV mer innflytelse, sier Giæver Eriksen.

«Ikke større endringer»

Det er nå ifølge Offshore Norge om lag 30 prosjekter der det skal tas en investeringsbeslutning før nyttår, når oljeskattepakken går ut. Marit Arnstad peker også på disse når hun sier at det er gjort nok endringer med regjeringens egen reduksjon i friinntekten i oktober.

- Det var en mindre endring som ble akseptert og det ligger nå mange prosjekter klare for investeringsbeslutning før nyttår. Vi gjorde denne endringen fordi vi mente det var fornuftig og ga klare rammer. Men utover dette kan vi ikke gjøre større endringer i dagens situasjon, sier Arnstad.

- Når du formulerer deg sånn, betyr det at det ikke ligger på forhandlingsbordet i det hele tatt?

- Det er dette Senterpartiet går inn i forhandlingene med, at vi ønsker stabilitet og forutsigbarhet for næringen og at det ikke bør komme større endringer i forhandlingene som skaper usikkerhet, svarer Arnstad.

SV lover kamp

Da SV la fram sitt alternative budsjett i forrige uke, var Lysbakken tydelig på at de gikk inn i budsjettforhandlingene med ulike oljepolitiske krav. I tillegg til Wisting og ytterligere begrensninger i friinntekten på oljeskattepakken, trakk han fram skatt og ulike begrensninger knyttet til sårbare områder.

Siden den gang er Wisting altså skrinlagt av Equinor selv, noe miljøpolitisk talsperson Lars Haltbrekken i SV gleder seg over.

- Dette er helt klart en stor seier for SV. Dette har vi kjempet lenge for. Nå vil ikke Wisting lenger omfattes av oljeskattepakken og da blir hele prosjektet enda mindre lønnsomt, sier Haltbrekken til Dagbladet.

Selv om Arnstad er avvisende, lover Haltbrekken at det er flere slag å kjempe i forhandlingene som omhandler klima og miljø.

- Nå som det er det klart at Wisting-feltet ikke blir en realitet de nærmeste åra, blir andre klimasaker viktigere i forhandlingene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer