- Ingenting av dette har vært lett, og vi holdt jo på i tre dager før vi ble enige

Norwegian-ledelsen og pilotene enige etter hard mekling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha sittet i over ni timer på overtid var det klokka 09.20 klart at pilotene i Norwegian har blitt enige med ledelsen som en ny tariffavtale.

- Jeg er veldig glad for at vi har unngått streik. Vi lever veldig godt med avtalene vi har blitt enige om, sier Norwegian-eier Bjørn Kjos.

Han understreker at det er viktig for Norwegian-ledelsen å bygge opp et system som gjør selskapet konkurransedyktig.

- Det viktigste er at passasjerene våre kan føle seg trygge på at våre fly vil gå som normalt, sier han.

Partene møtte til tvungen mekling fredag klokka 12, og det ble varslet pilotstreik om de ikke ble enige innen klokka 0.00 i natt.

Felles tariffavtale Stridens kjerne var den framtidige organiseringen av Norwegian, hvor pilotene fryktet dårligere lønns- og arbeidsavtaler om de ansettes i driftsselskaper.

- Det var aldri snakk om å frata pilotene rettigheter, sier Kjos.

Han forteller at de individuelle ansettelsesavtalene som var sendt til Sverige og Danmark, og som hadde dårligere vilkår for pilotene, nå er trukket tilbake.

I en pressemelding fra Parat opplyser de hva pilotene har forhandlet seg fram til:

• Felles tariffavtale for piloter i Norge, Sverige og Danmark
• Ytelsespensjon blir gjeninnført og saken trekkes fra behandling i Høyesterett
• Norwegian garanterer fast ansettelse i Finland, Spania og England
• Det innføres ansiennitet på konsernnivå
• Pilotene får en konserngaranti som gir dem god beskyttelse ved ansettelse i datterselskap

Hard mekling Halvor Vatnar, leder i pilotforeningen i Norwegian, sier det har vært en svært hard mekling, hvor partene har stått langt fra hverandre.

FORNØYD: - Vi er glade for å unngå streik. Streik rammer titusenvis av passasjerer og er fryktelig, sier Norwegian-eier Bjørn Kjos. Foto: Magnus Lutnæs Aas / Dagbladet
FORNØYD: - Vi er glade for å unngå streik. Streik rammer titusenvis av passasjerer og er fryktelig, sier Norwegian-eier Bjørn Kjos. Foto: Magnus Lutnæs Aas / Dagbladet Vis mer

- Ingenting av dette har vært lett, og vi holdt jo på i tre dager før vi ble enige, sier Vatnar til Dagbladet.

Han sier de har fått innfridd alle kravene de hadde før meklingen begynte.

- For oss var det ekstremt viktig å få til en avtale med våre kollegaer i Danmark og Sverige - nå har vi en kollektiv avtale for alle i Skandinavia

- Vi har også fått gjennomslag for like karrieremuligheter uansett hvor den enkelte er stasjonert og hvilken base vi jobber på, sier Vatnar.

Går som normalt Norwegian opplyste mandag morgen at flyene foreløpig går som normalt.

- Det jeg kan si er at Norwegian-flyene er i rute i morgentimene, og vi ber passasjerene om å møte som normalt, sier Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian til Dagbladet.

- Vårt beste råd er å møte opp som normalt, og følge med på informasjon som kommer. Vi oppdaterer både nettsida vår, Twitter og Facebook med informasjon vi får fra Norwegian, sier Nic Nilsen, administrerende direktør ved OSL Gardermoen og pressevakt i helga.

LEDER PILOTFORENINGEN: Halvor Vatnar er leder for pilotforeningen i Norwegian. Her er han utenfor Riksmekleren. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
LEDER PILOTFORENINGEN: Halvor Vatnar er leder for pilotforeningen i Norwegian. Her er han utenfor Riksmekleren. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer