- Ingenting beviser at jeg har gjort det

Den 21-årige tiltalte i Dereka-saken benektet i dag fra vitneboksen at han kan være 16-åringens drapsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Nei, det er ingenting som beviser at jeg har gjort det, svarte han på direkte spørsmål fra sin forsvarer Bjørn Haugen.

- Jeg har tidligere sagt at jeg ikke kunne utelukke det, men det var et latterlig forsøk på å være ærlig fordi jeg ikke husket, sa 21-åringen med bestemt stemme.

Tiltalte kunne heller ikke se noen grunn til at han skulle ha drept henne.

- Ikke skyldig

Den tiltalte 21-åringen kom inn i rettssalen like før klokka ni i dag tidlig. Kortklippet, og kledd i svarte bukser og stripete svart skjorte, gikk han direkte til plassen sin mellom forsvarer Bjørn Haugen og medforsvarer Håvard Kalvåg.

Der ble han sittende uten å si noe, mens han kikket ned på hendene sine.

Aktor Arild Holden innledet rettssaken ved å lese opp den svært alvorlige tiltalen, som omfatter voldtekten og drapet av Dereka, samt et ran tiltalte skal ha begått for to år siden.

21-åringen stirret hele tiden i bordet mens aktor leste. Han så ikke opp før lagmann Anne Lise Rønneberg spurte om han erklærte seg skyldig eller ikke skyldig i henhold til tiltalen.

Da kikket tiltalte opp mot dommeren. Med klar stemme erklærte han seg «ikke skyldig», mens han erkjente straffskyld for simpelt ran.

Dette ranet har ikke tilknytning til Dereka-saken.

- Ville ha intim kontakt

Holden gikk like etter i gang med sitt innledningsforedrag. Han gikk i korte drag gjennom saken, sett fra påtalemyndighetenes side. Aktor fastholder at 21-åringen brøt seg inn hos ungjenta, og avsatte skoavtrykk i huset.

Det er uvisst om 16-åringen sov eller var våken på det tidspunktet, men ifølge Holden oppsto det kort tid etter en voldsom kamp. Dereka ble blant annet ble påført bittmerker, før tiltalte skal ha voldtatt og drept henne.

- Vi mener motivet var at tiltalte ønsket intim kontakt med Dereka, sa Holden.

Da forsvarer Bjørn Haugen fikk ordet, innvendte han at aktoratet gikk for langt i å knytte funn fra stedet opp til et hendelsesforløp partene strides om.

- Dereka var min venninne

Den tiltalte 21-åringen forklarte seg i retten i dag. Før han besvarte spørsmål fra aktor, ville dommeren at han skulle beskrive forholdet mellom ham og Dereka.

- Hun var en venninne, svarte han.

21-åringen sa de ikke var kjærester, men at de hadde mange felles bekjente. Tiltalte fortalte deretter om hva han gjorde i timene før Dereka ble drept.

Han fikk nå beskjed om å snakke litt høyere. Den tidligere elektromontøren rettet seg opp, og så på aktor mens han svarte på spørsmål om hva han gjorde etter at han skilte lag med noen kamerater etter en bytur. Ifølge tiltalte ringte han på til Dereka omtrent klokka 03 om natta.

- Jeg ringte på, og hun åpnet opp. Hun hadde en dyne rundt seg. Hun hadde sovnet på sofaen, sa han.

- Hva skjer inne? spurte aktor.

- Vi satte oss i sofaen. Vi satt og pratet. Vi gikk inn på rommet hennes og hentet røyk, så gikk vi tilbake til stua og fortsatte å prate, svarte 21-åringen.

Ifølge tiltalte snakket de om ei felles venninne, som han skulle ha innledet et forhold til.

- Jeg vet ikke hvor lenge vi ble sittende, før jeg bestemte meg for å gå. Da jeg reiste meg så jeg en bevegelse i høyre øyekrok. Det neste jeg gjør er å våkne opp på gulvet ved enden av sofaen.

- Hva tror du denne «bevegelsen» eller dette «noe» var, og hvor kom det fra? spurte aktor.

- Fra soverommet. Jeg antar det var en person. Jeg så ingen person, men jeg så en bevegelse. Jeg antar at han slo meg, sier tiltalte.

Ifølge 21-åringen våknet han og så Dereka ligge naken på gulvet halvannen meter unna. Han skal ha gått mot henne, og tatt henne på håret fordi han så det var vått. Han fikk blod på hendene.

Ifølge tiltalte var han i sjokk. Han fortalte at han løp ut på badet, vasket av seg blodet på hendene, og forlot stedet. Han gikk hjem og la seg, og sto opp i 11-tida dagen etter.

- Jeg husket ikke noe mer da enn at jeg hadde vært hos Dereka.

Hvor satt han i sofaen?

Aktor gjorde det til et sentralt poeng i dag hvor tiltalte skal ha sittet i sofaen da han angivelig besøkte Dereka på drapsnatten.

21-åringen hevder han satt til høyre i sofaen, mens Dereka satt til venstre.

Arild Holden viste imidlertid til et forhør der tiltalte laget ei skisse av møblementet i stua. På denne skissa plasserte han seg til venstre i sofaen.

Valgte jury

I denne rettsrunden er det en jury bestående av fem kvinner og fem menn som skal avgjøre skyldspørsmålet. 16 personer var kalt inn. I dag tidlig brukte forsvaret muligheten til å velge bort èn, mens de ti endelige jurymedlemmene ble valgt ved hjelp av loddtrekking.

Det oppsto lettere forvirring da de ti mennene og kvinnene mellom 40 og 60 år ble bedt om å ta plass ved siden av dommerne.

- Vi har nemlig fått nytt datasystem, og det har bestemt at jurymedlemmene skal sitte alfabetisk, noe jeg ikke har klart å venne meg helt til, sa dommer Rønneberg.

Nye DNA-bevis

Etter dommen i tingretten i november i fjor, ba 21-åringens forsvarer Bjørn Haugen om at to ledninger som tiltalte skal ha brukt under drapet, ble testet for biologiske spor.

På onsdag i forrige uke kom resultatet. Det ble ikke funnet DNA-spor på ledningene, noe Haugen mener kan tyde på at gjerningsmannen kan ha brukt hansker. 21-åringens forsvarer mener de nye DNA-undersøkelsene sår tvil om at tiltalte var alene på åstedet da 16-åringen ble drept.

- Dette tyder i så fall dårlig overens med andre spor fra min klient på stedet, sa forsvareren til NTB i går.

Aktor, statsadvokat Arild Holden, bekrefter at det er tatt nye DNA-prøver i forkant av ankesaken, men avviser at dette setter saken i et annet lys enn tidligere.

Brutalt drept

Det var natt til lørdag den 15. mars i fjor at 16-åringen ble brutalt drept i sitt eget hjem i Son.

Ifølge påtalemyndigheten brøt den tiltalte 21-åringen seg inn ved å knuse ei rute i huset en gang etter klokka 03. Det skal ha kommet til en kamp på liv og død. Ungjenta ble slått gjentatte ganger i hodet med en telysestake og deler av en stol.

Ifølge tiltalen skal 21-åringen ha strammet to ledninger rundt halsen hennes, og han skal også ha voldtatt henne mens hun var bevisstløs. Dereka døde av hodeskader og tilstrammingen rundt halsen.

Tiltalte hadde tidligere på kvelden inntatt store mengder alkohol, først på et privat vorspiel, deretter på et utested i Son sentrum.

21-åringen sa i tingretten i november i fjor at han ikke kunne avvise at han begikk drapet, ettersom han ikke husker noe fra drapstidspunktet. Men fordi tekniske funn på åstedet viste fotspor fra en skotype han hevder han ikke lenger eide, mener forsvaret at det kan ha vært en tredje person i rommet.

Alle anket

Det er fire måneder siden Ytre Follo tingrett fant 21-åringen skyldig i drapet Dereka. Retten fant det ikke tilstrekkelig bevist at 21-åringen hadde voldtatt 16-åringen, men dømte ham til 13 års fengsel for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Han anket dommen på stedet.

Også riksadvokaten anket dommen. Påtalemyndigheten mente dommen på 13 år var for mild i forhold til aktoratets påstand om 19 års fengsel for 21-åringen. Riksadvokaten anket også frifinnelsen av voldtekt.

I lagmannsretten er det nå opp til juryen å avgjøre skyldspørsmålet. Det er satt av åtte dager til ankesaken.

I RETTEN: Anne Rukan, mor til drapsofferet Dereka Maria Mikula Rukan (bak til venstre) fotografert sammen med sin søster Elisabeth Rukan ved åpningen av ankesaken i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Tiltalte er flankert av sine forsvarsadvokater Bjørn Haugen til høyre, og Håvard Kalvåg til venstre.
FØLGER SAKEN: Anne Rukan, mor til drapsofferet Dereka Maria Mikula Rukan (til venstre) fotografert sammen med sin søster Elisabeth Rukan ved åpningen av ankesaken i Borgarting lagmannsrett i dag.
LEILIGHETEN: Politiadvokat Knut Inge Stavang (th) og to rettsbetjenter slo opp en oversikt over leiligheten hvor Dereka Maria Mikula Rukan ble funnet drept, ved åpningen av ankesaken i Borgarting lagmannsrett tirsdag.