Ingenting biter på Trudes og Sølvis eks-venninne

Trude (55) og Sølvi (47) føler seg rundlurt av ei nær venninne. Nå innser de og mange rasende boligutleiere at pengene deres trolig er tapt.

- BETALTE ALT: - Jeg ante ikke at det var jeg som betalte alt sammen, sier Trude Solvang om hennes tidligere venninnes (bildet) bryllupsreise til til New York i 2008. Foto: Privat
- BETALTE ALT: - Jeg ante ikke at det var jeg som betalte alt sammen, sier Trude Solvang om hennes tidligere venninnes (bildet) bryllupsreise til til New York i 2008. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milliontap og minst et titall rasende kreditorer. Slik ser det ut i kjølvannet av en 40-årig kvinne som de siste årene har bodd omkring på flotte adresser i Oslo-området.

Et velsmurt snakketøy, opparbeidet tillit gjennom nære venninneforhold og påstått advokatkompetanse er noen av forklaringene fra dem som har tapt penger.

«Intet til utlegg» De skjønner ikke hvorfor 40-åringen ikke stoppes.
- Hvorfor er hun beskyttet, når hun har ei liste så lang som et vondt år på akkurat det samme, spør Knut Solnørdal.

Han er en av tre utleiere som siden 2012 til sammen har fått tilkjent 750 000 kroner fra kvinnen i Husleietvistutvalget. Medregnet fem andre som Dagbladet har snakket med, kommer kravene fra utleiere opp i en million kroner.

Da kvinnen i fjor høst flyttet ut av Solnørdals leilighet på Fornebu, hadde han fire månedsleier til gode. Husleietvistutvalget tilkjente ham 115 000 kroner.

Om han noen gang får pengene utbetalt, er en helt annen sak: Igjen og igjen har Namsmannen fastslått at kvinnen ikke har noe å betale med.

- Ingenting skjer Flere andre føler seg regelrett bedratt.  To tidligere venninner og en 83-årig mann som kvinnen ble kjent med gjennom en av dem, fortviler over at politiet tilsynelatende ikke interesserer seg for sakene deres.

- I juni 2013 politianmeldte vi henne for bedrageri, og fikk inntrykk av at politiet skulle ta saken seriøst, at de forstod både alvoret og omfanget. Siden har det tilsynelatende ikke skjedd noen ting, sier Jo Arne Henriksen Lervik i Drammen.

Han er gift med Sølvi Henriksen Lervik, som i en periode regnet seg som en nær venninne av 40-åringen. To år etter at de anmeldte saken, venter paret fortsatt på at saken skal bli ferdig etterforsket.

I mellomtida har paret tatt saken til retten - og vunnet fram.

Tapte på målstreken Fordi 40-åringen ikke møtte i Oslo tingrett, med henvisning til sykdom hos ektefelle, la dommeren Lervik Henriksens stevning til grunn. Der står det at kvinnen har utgitt seg for å være advokat, og blant annet gjennom misbruk av et tillitsforhold skaffet seg tilgang til Sølvi Henriksens personnummer, BankID og e-post. Ved hjelp av disse skal hun så ha sikret seg store, urettmessige utbetalinger.

I mars i år dømte Oslo tingrett 40-åringen til å betale Henriksen Lervik 478 000 kroner pluss saksomkostninger — en beslutning som ble opprettholdt da lagmannsretten nylig avviste kvinnens anke.

Men ekteparet ble skuffet da de trodde de i hvert fall skulle få tilbake 177 000 kroner som de hadde fått beslag i. Det offentliges krav hadde kommet inn foran dem i køen.

For kort tid siden anket kvinnen saken helt til Høyesterett. Hennes advokat Sigurd Klomsæt har ikke villet kommentere.

- Anmeldere mistros Henriksen Lervik tror denne typen saker stopper opp fordi det er pinlig å ha blitt lurt, fordi anmelderne blir mistrodd hos politiet, og fordi politiet heller vil etterforske enklere saker.

SKUFFET: - I juni 2013 politianmeldte vi henne for bedrageri, og fikk inntrykk av at politiet skulle ta saken seriøst, sier Jo Arne Henriksen Lervik i Drammen. Selv om han og kona Sølvi har vunnet i retten, er utsikter dårlige for å få pengene tilbake. Foto: Halldor Hustadnes
SKUFFET: - I juni 2013 politianmeldte vi henne for bedrageri, og fikk inntrykk av at politiet skulle ta saken seriøst, sier Jo Arne Henriksen Lervik i Drammen. Selv om han og kona Sølvi har vunnet i retten, er utsikter dårlige for å få pengene tilbake. Foto: Halldor Hustadnes Vis mer

- Det har tatt lengre tid enn det skulle ha gjort, medgir politiinspektør Kjersti Lauvsnes ved Asker og Bærum politidistrikt. Hun opplyser at det har vært byttet både jurist og etterforsker i saken, noe som kan være en medvirkende forklaring.

- Vi har etterforskere som skal gjøre oppgavene så samvittighetsfullt de kan, er svaret hennes på kritikken.

- Hjelpende hånd Også Trude Solvang (55) er misfornøyd med politiet. Hennes opplevelser med kvinnen er fra perioden 2008-2010.

- Jeg var utbrent, og hun strakk ut ei hjelpende hånd, sier Solvang.

Det, og at hun skal ha utgitt seg for å være advokat, er Solvangs forklaring på at hun i to år fulgte 40-åringens økonomiske råd og ga henne tilgang hjemme hos seg selv.

Ved en tilfeldighet fikk hun vite at postombæringen hadde blitt stoppet, av noen som hadde ringt fra både telefonnumre registrert på Solvang selv, og fra uregistrerte numre.

Bryllupsreise En mengde krav hadde samlet seg opp, og hun fant store utbetalinger i tilknytning til en New York-tur: Ringer fra Tiffany, cruise på Hudson-elva, opphold på femstjerners hotell.

- Det der var fra bryllupsreisen hennes, hvor jeg og sønnen min var invitert med. Jeg ante ikke at det var jeg som betalte alt sammen, sier Solvang.

Senere kom det fram at 55 000 kroner av Solvangs lønn hadde blitt omdirigert til en Gjensidige-konto i Solvangs navn som 40-åringen hadde skaffet seg disposisjonsrett over.

Kommunen beklager Solvangs arbeidsgiver innrømmer system-svikt: «Bærum kommune beklager at en person urettmessig fikk tilgang til en medarbeiders konto. Vi har i ettertid strammet opp våre rutiner», skriver Lissie Walle ved kommunens lønnsenhet til Dagbladet.

Hun avviser å utdype, men ifølge Solvang har Walle tidligere forklart at 40-åringen utga seg for å være Solvangs advokat.

Nå viser det seg at den aktuelle Gjensidige-kontoen ble opprettet uten tilfredsstillende legitimasjon. Likevel ble den ikke sperret, innrømmer informasjonssjef Christian Haraldsen overfor Dagbladet.

- Etter at vi fikk henvendelsen fra deg, har vi politianmeldt saken, og oversendt all dokumentasjon til politiet, opplyser Haraldsen.

Mystiske uttak Solvang mener saken hun anmeldte i 2010, som ble henlagt, kunne blitt oppklart den gangen, fordi varer kjøpt med hennes kredittkort skal ha befunnet seg hjemme hos 40-åringen.

«Det ble etter en helhetsvurdering ikke tatt beslag i pc eller annet elektronisk utstyr», skriver politiadvokat Anette Grevstad Myrhaug ved Majorstua politistasjon.

I sommer fikk politiet inn en ny politianmeldelse mot 40-åringen. Den kom fra en 83-årig mann som kvinnen kom i kontakt med via Solvang.

- HJELPENDE HÅND: - Jeg var utbrent, og hun strakk ut ei hjelpende hånd, er Trude Solvangs forklaring på at hun i to år fulgte 40-åringens økonomiske råd og ga henne tilgang hjemme hos seg selv. Foto: Thomas Rasmus Skaug.
- HJELPENDE HÅND: - Jeg var utbrent, og hun strakk ut ei hjelpende hånd, er Trude Solvangs forklaring på at hun i to år fulgte 40-åringens økonomiske råd og ga henne tilgang hjemme hos seg selv. Foto: Thomas Rasmus Skaug. Vis mer

- Det er opprettet en konto som min klient ikke vedkjenner seg, opplyser 83-åringens advokat Svein Løvland.  Han sier at samlede uttak på cirka 900 000 kroner fra denne kontoen mangler en god forklaring.

- Detaljene rundt hva som har skjedd er vanskelig å vite, siden han ikke vedkjenner seg kontoen, sier advokat Løvland til Dagbladet.