Nye tiltak:

- Ingenting er utelukket

De fire siste ukene vitner om en jevn stigning i antall smittede i Oslo. Helsebyråd Robert Steen ser ikke bort ifra at det blir nødvendig med ytterligere tiltak.

BEKYMRET: Helsebyråd Robert Steen anmoder Oslo-folk til å holde seg hjemme for å hindre ytterligere smitte. Foto: Ole Gunnar Onsien / NTB
BEKYMRET: Helsebyråd Robert Steen anmoder Oslo-folk til å holde seg hjemme for å hindre ytterligere smitte. Foto: Ole Gunnar Onsien / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag ble det registrert 189 nye smittetilfeller i Oslo på ett døgn, og de siste 14 dagene har 2 301 personer testet positivt for covid-19 i hovedstaden.

Overfor TV2 sa helseminister Bent Høie (H) onsdag at det «haster å snu utviklingen i Oslo av hensyn til situasjonen på sykehusene på østlandsområdet(...)». Helsebyråd Robert Steen (Ap) deler bekymringen, og kan ikke utelukke at ytterligere tiltak blir nødvendig dersom smitteøkningen fortsetter.

- Som helseministeren også har sagt tidligere: Ingenting er utelukket. Vi prøver så langt vi kan å unngå det, og vi ser heldigvis at folk holder seg mye mer hjemme nå. Det må vi fortsette med, skriver Steen i en e-post til Dagbladet.

SOSIAL NEDSTENGING: Byrådsleder Raymond Johansen, helsebyråd Robert Steen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen innførte strengere smitteverntiltak tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB
SOSIAL NEDSTENGING: Byrådsleder Raymond Johansen, helsebyråd Robert Steen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen innførte strengere smitteverntiltak tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Det er ikke nå vi skal finne smutthull i regelverket og gjennomføre sosiale møter, fortsetter han.

Vil unngå portforbud

Tirsdag innførte byrådet i Oslo en rekke tiltak rettet mot unge - blant annet rødt nivå på ungdomsskoler og forbud mot innendørs fritidsaktiviteter og breddeidrett for ungdom mellom 13 og 19 år.

Byrådet håper nå at strengere tiltak for unge kan hindre en total nedstenging i Oslo. På spørsmål om det kan bli aktuelt med portforbud dersom smittetallet fortsetter å stige, svarer Steen følgende:

- Vi håper i det lengste å unngå dette, men verktøykassa vi har til rådighet før full nedstenging begynner å bli tom. Vi ser heldigvis at folk holder seg mye mer hjemme nå.

SMITTE: Tromsø kommune har innkalt til pressekonferanse om coronasituasjonen i byen Vis mer

- Har ikke noe valg

Antall smittetilfeller øker stadig i Europa, og flere land har den siste tida måttet gjeninnføre svært inngripende smitteverntiltak i forsøket på å få bukt med virusets andre bølge.

Høye smittetall i Europa vil sannsynligvis påvirke smittesituasjonen i Norge, mener Steen.

- I tillegg bringer høsten med seg økt risiko for luftveisinfeksjoner som vil utfordre helsevesenet og kommunen med testing, smitteoppsporing og karantene. Vi har ikke noe valg, vi må stanse smitten mens vi kan, derfor har vi kommet med kraftfulle tiltak og vi kan ikke utelukke at det kommer flere, sier han.

Han advarer mot at sykehusene verken har nok intensivplasser eller ansatte med riktig kompetanse til å ta imot en stor økning av smittede.

- Hvis smitten ikke går ned, risikerer vi at alle som blir syke ikke vil få den behandlingen de trenger, sier Steen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer