- Ingenting har skjedd, streikeviljen er stor

Tvungen lønnsnemnd ikke særlig aktuelt, sier Norsk Flygerforbund.

PÅ BAKKEN: SAS-fly parkert på bakken så langt øyet kan se på Oslo Lufthavn Gardermoen. SAS-streiken går på fjerde døgnet, og det er ingen rask løsning i sikte. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix.
PÅ BAKKEN: SAS-fly parkert på bakken så langt øyet kan se på Oslo Lufthavn Gardermoen. SAS-streiken går på fjerde døgnet, og det er ingen rask løsning i sikte. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix.Vis mer

- Ingenting har skjedd siden meklingen ble brutt seint natt til fredag 26. april og streiken startet.

Slik er den kortfattede oppsummeringen av SAS-konflikten mandag morgen fra generalsekretær i Norsk Flygerforbund, Katinka Riksfjord Sporsem.

Flygerstreiken er inne i fjerde døgnet, og 280 000 passasjerer er berørt så langt.

I alt 1213 SAS-flyginger er innstilt denne mandagen og tirsdagen.

Her oppsummerer SAS situasjonen på sine hjemmesider.

- Har det vært noen som helst kontakt mellom partene i helga?

- Det er foreløpig ingen kontakt per klokka 10 i formiddag. Jeg var seinest i debatt mot Torbjørn Lothe i NHO Luftfart i God Morgen Norge på TV 2 nå i morges. Der oppfordret jeg Lothe sterkt om å slutte å bruke tiden på å snakke ned pilotene som yrkesgruppe, og heller fokusere på å finne en løsning som gjør at streiken kan ta slutt og de reisende igjen kan komme trygt fram til sine reisemål, sier generalsekretær Katinka Riksfjord Sporsem til Dagbladet.

- STOR STREIKEVILJE: Generalsekretær Katinka Riksfjord Sporsem i LO-tilsluttede Norsk Flygerforbund, som organiserer to av tre streikende norske piloter. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix
- STOR STREIKEVILJE: Generalsekretær Katinka Riksfjord Sporsem i LO-tilsluttede Norsk Flygerforbund, som organiserer to av tre streikende norske piloter. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix Vis mer

LO-tilsluttede Norsk Flygerforbund har 375 streikende, norske pilotmedlemmer. De andre 180 norske SAS-flygerne i streik er tilknyttet den andre hovedorganisasjonen Parat.

Sju helger på rad

- Hvor mange helger jobber de streikende SAS-pilotene egentlig?

- Dagens arbeidsavtale gir adgang til å jobbe opptil sju helger på rad. Det er individuelle variasjoner, men det er ikke frekvensen av helgejobbing som er det mest sentrale for oss i denne situasjonen - derimot NÅR pilotene skal jobbe. Tryggheten for egen arbeidsplass og mer forutsigbare turnusplaner er viktige punkter. Nå får flygerne vite først 14 dager før hva som blir jobbturnus den neste måneden. SAS har ensidig sagt opp alle samarbeidsavtaler som har tjent selskapet godt i tiår, og det gir pilotene usikkerhet for om de i det hele tatt har ei framtid i SAS.

- Både dere og arbeidsgiverparten NHO Luftfart sier at det er den andre parten som må ta kontakt for å starte forhandlingene igjen. Hvor lenge skal dere stå på hver deres haug og rope det budskapet til hverandre?

- Pilotene kan møte til nye forhandlinger på timen. Siden forhandlingene startet 11. mars har vi snudd hver eneste stein og kommet med løsningsforslag uten at SAS har vist vilje til å komme oss i møte. SAS har et stort ansvar for at streiken blir avsluttet. De må begynne å vise en faktisk og reell forhandlingsvilje til å få på plass en avtale. Streikeviljen blant våre medlemmer er stor.

- Neppe tvungen lønnsnemnd

- Hvor lenge kan denne situasjonen vare før streiken blir avblåst av tvungen lønnsnemnd?

- Akkurat tvungen lønnsnemnd er ikke noe vi har vurdert som særlig aktuelt. Det kommer blant annet av at det finnes alternative flyruter.

- Hvor lang tid vil det ta fra streiken er avsluttet til SAS-trafikken fungerer som normalt igjen?

- Det må SAS svare på, sier generalsekretær Katinka Sporsem Riksfjord i Norsk Flygerforbund.