Coronasmittet:

- Ingenting hjelper mot smertene

Ni uker etter at Thea (14) fikk corona, sliter hun fortsatt med å komme seg ut av senga.

SMERTER: Senga er flyttet ut i stua hvor Thea Michelle Langdalen (14) tilbringer mye tid da hun stadig har mye smerter og er sliten etter å ha hatt corona i ni uker. Foto: Mona Therese Narvåg.
SMERTER: Senga er flyttet ut i stua hvor Thea Michelle Langdalen (14) tilbringer mye tid da hun stadig har mye smerter og er sliten etter å ha hatt corona i ni uker. Foto: Mona Therese Narvåg. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Thea Michell Langdalen (14) fra Elverum ble smittet av coronaviruset i slutten av august. Da var skolene i Elverum på grønt nivå, med nesten helt normale tilstander.

Hun rakk å gå to uker på skolen før hun fikk påvist coronasmitte.

- Siden den gang har hun nesten ikke klart å være på skolen. Hun har prøvd seg noen dager, men klarer rett og slett ikke å være der mer enn et par timer. Da er hun totalt utslitt og må hjem for å hvile, sier moren Mona Therese Narvåg.

To måneder seinere ligger Thea fortsatt mesteparten av døgnet i senga, utslitt og med sterk hodepine.

Knuser mammahjertet

- Det er helt forferdelig å se på Theas situasjon. Hun har vært innestengt i ni uker, og selv om hun begynner å bli litt bedre, har hun fortsatt så store smerter at det knuser et mammahjerte, sier Mona Therese Narvåg.

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier vi kan ha en utfordrende tid i vente dersom vi er uheldige. Reporter: Julie Tran. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Dagene preges av slapphet, pustevansker, trykk i brystet og en konstant hodepine. Mora Mona Therese Narvåg forteller til avisa Østlendingen, som først omtalte saken, at de fikk sjokk over at hun ble smittet siden de hadde vært så forsiktige.

- Hun har ikke fått påvist hvor eller hvordan hun ble smittet, men vi tror det har skjedd på skolen eller på skolebussen. Hun var ikke på så mange andre steder på den tiden, og smitten inntraff etter hun hadde gått på skolen i to uker, sier Narvåg til Dagbladet.

Veldig sliten

I begynnelsen tenkte familien at hun ville bli frisk etter ei uke eller to, men det skjedde ikke med Thea.

- Jeg båre lå i senga og var veldig syk. Etter nesten tre uker klarte jeg å komme meg utenfor huset for å få litt frisk luft, men jeg var fortsatt veldig sliten. Så ble jeg gradvis bedre slik at jeg kunne gå på skolen av og til, sier Thea til Dagbladet.

Når Dagbladet snakker med henne har hun akkurat sett ferdig en konsert på YouTube med favorittbandet sitt BTS. Hun er fortsatt på skolen bare et par ganger i uka, og må hjem for å hvile etter det har gått noen timer.

- Jeg trenger mye søvn og hvile. Det blir litt kjedelig i lengden, men jeg holder kontakt med venner og kjente på tik-tok og Instagram. Og så ser jeg en del konserter på YouTube, sier Thea.

Fortsatt har hun ikke noe luktesans, men hun hevder hun har lært seg til å leve med det.

- Det er litt rart, men jeg vet jo hvordan ting luktet før jeg fikk corona, så da innbiller jeg meg bare hvordan det er, sier Thea.

FAMILIEN: Både Mona, Thea og pappa Cato Langdalen tenkte i utgangspunktet at det hele ville gå over etter ei ukes tid. Ni uker senere er Thea fortsatt ikke blitt frisk. Foto: Privat.
FAMILIEN: Både Mona, Thea og pappa Cato Langdalen tenkte i utgangspunktet at det hele ville gå over etter ei ukes tid. Ni uker senere er Thea fortsatt ikke blitt frisk. Foto: Privat. Vis mer

Intens hodepine

Langtidsvirkningene av viruset hun fikk slipper ikke helt taket ennå. Det verste for Thea nå er den intense hodepinen som melder seg med jevne mellomrom.

- Hodepinen er som ising og at noe klemmer meg inni hodet. Det gjør forferdelig vondt. Jeg blir stadig litt bedre, men det går sakte. Jeg skulle ønske at det gikk raskere, sier Thea.

Hun har måttet takle smerter tidligere i livet. Thea har en meget sjelden lidelse som har ført til at synet hennes gradvis er blitt dårligere over flere år. Det har ført til at hun ofte har hatt vond i hodet. Med coronasmitte på toppen av dette ble ikke situasjonen bedre.

RAPPORT: Camilla Stoltenberg snakker om hva som kunne vært gjort bedre under corona-pandemien etter ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Video: Dagbladet / Frank Karlsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

Forferdelig å se på

- Enkelte dager våkner hun med kjempesterk hodepine og bare gråter. Vi har prøvd alle mulige medisiner, men det er ingenting som hjelper mot hodepinen. Det er forferdelig å se på, sier den fortvilte moren til Dagbladet.

Hun beskriver at hennes 14-årige datter er så utmattet at hun ikke klarer å stå oppreist i dusjen. Hun vil heller sitte i badekaret.

- Enkelte ganger sier hun at hun rett og slett ikke orker mere. Smertene blir for store. Det er forferdelig å høre det fra sin egen datter hvis høyeste ønske bare er å bli frisk og komme seg i gang med hverdagen igjen, sier moren.

I helga hadde hun en etterlengtet opptur. Det var bryllupsfest i familien da storesøsteren hennes giftet seg.

- Jeg var brudepike og det var en kjempegøy opplevelse. Jeg har bare en søster så det bare måtte jeg få med meg, sier Thea.

BRUDEPIKE: Thea Michell Langdalen var brudepike sammen med Emilie Narvåg Hagen da storesøsteren ble viet lørdag. Foto: Mona Therese Narvåg.
BRUDEPIKE: Thea Michell Langdalen var brudepike sammen med Emilie Narvåg Hagen da storesøsteren ble viet lørdag. Foto: Mona Therese Narvåg. Vis mer

Etter vielsen fikk hun veldig vondt i hodet, og ett trykk i brystet.

- Jeg klarte ikke å være med på festen – da måtte jeg legge meg ned på sofaen for å slappe av. Jeg ble svært sliten, men jeg fikk i meg litt dessert, sier Thea.

Gleder seg til å danse

Nå gleder hun seg til den dagen hun forhåpentligvis blir helt frisk.

- Da skal jeg danse K-pop. Det er en koreansk dans som er veldig kul, det gleder jeg meg til, sier Thea til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer