- Ingenting mer å gjøre i Russland

Dersom russisk namsmann selger Telenors aksjer til konkurrenter. Milliardverdier i spill - Stoltenberg til Moskva i morgen.

USIKKER FRAMTID Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor håper russiske myndigheter vil gripe inn for å sikre selskapets verdier i landet.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
USIKKER FRAMTID Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor håper russiske myndigheter vil gripe inn for å sikre selskapets verdier i landet. Foto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| MOSKVA (Dagbladet): Da Russlands første- visestatsminister Viktor Zubkov forrige uke gjestet Norge mislyktes alle forsøk på å få innrømmelser i stridighetene mellom Telenor og russiske Alfagruppen.

- Dette er en strid mellom interne næringslivsparter. Saken må løses mellom dem, enten gjennom forlik eller i retten. Ikke fra politisk hold, mener Zubkov, ifølge dagensit.

I morgen vil statsminister Jens Stoltenberg forsøke igjen, denne gangen i direkte møter med statsminister Vladimir Putin og president Medvedev.

Møtes i morgen
Norge krever at Telenor-eide aksjer til en verdi av 11,6 milliarder kroner ikke tvangsselges av den russiske namsmannen. Aksjeposten er i russiske VimpelCom, der Alfagruppen er største aksjonær.

Staten eier 54 prosent av Telenor. I morgen reiser Stoltenberg til Moskva for å møte landets to mektigste.

Etter det Dagbladet kjenner til vil statsministeren gi klar beskjed om at den norske stat forventer en løsning som ikke skader Telenors aksjepost.

- Næringslivssamarbeid er en av punktene for møtet, men vi ønsker ikke å si om Telenor-saken blir diskutert, sier politisk rådgiver Mina Gerhardsen ved statsministerens kontor til Dagbladet.

Miniaksjonær
Det var i mars at en lokal russisk domstol i Omsk i Sibir tok arrest i Telenor-aksjer verdt 11.6 milliarder kroner.

Dette tilsvarte erstatningen retten mener Telenor må betale til miniaksjonæren Farimex, som har saksøkt Telenor for å påføre VimpelCom og Farimex tap under et oppkjøp i Ukraina i 2004. 

Farimex kontrollerer 0,002 prosent av aksene i VimpelCom gjennom en tegningsrett de har anskaffet gjennom Alfagruppens mobilselskap Altimo.

Avviser anklagene
Telenor avviser anklagene som grunnløse og mener prosessen kan knekke selskapets satsing i Russland.

- Selges disse har vi ingenting mer å gjøre i Russland. Å få dem igjen etter et salg ser vi som lite sannsynlig, sier pressetalsmann Dag Melgaard til Dagbladet.

Melgaard frykter høystbydende blir Alfagruppen og andre konkurrenter, noe som etterlater Telenor ribbet for eierskap i det russiske selskapet.

- Eventyrlig gevinst
Telenor har vært involvert i Russland siden 1992. Fra 2002 skulle samarbeidet med den russiske Alfa-gruppen sikre lokale kunnskaper og partnerskap i Russland og Ukraina.

VIL IKKE ENGASJERE SEG:  Russlands første visestatsminister Viktor Zubkov. Sammen med Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i Oslo forrige uke.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
VIL IKKE ENGASJERE SEG: Russlands første visestatsminister Viktor Zubkov. Sammen med Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i Oslo forrige uke. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Det har vært en fantastisk utvikling på en liten investering og eventyrlige utbytter som vi også har brakt hjem til Norge, sier Melgaard.

Likevel kan mye gå tapt og eventyret være over.

- Russiske myndigheter må helt klart ta grep for å sikre utenlandske verdier, ellers vil det gjøre stor skade for landets omdømme, sier Melgaard.

Korrupte domstoler
Både Telenor og Stoltenberg håper Kreml vil gi Alfagruppen beskjed om å stoppe søksmålene som de siste årene har foregått i lokale sibirske domstoler. Disse domstolene er kjent for å dømme etter andre hensyn enn russisk lovverk.

President Dmitrij Medvedev har ved flere anledninger selv varslet oppgjør med den korrupte kulturen innen flere av landets utøvende myndigheter.

Det antas at Farimex kontrolleres og brukes av Alfagruppen, som selv ikke kan gå til søksmål mot Telenor på grunn av aksjonæravtalen de to har inngått. Farimex er registrert på jomfruøyene og eieren har ikke stått fram i offentligheten.

Dersom de to selskapene ikke blir enige i lavere rettsinstanser havner saken trolig i Høyesterett i Moskva.

Dagbladet har gjentatte ganger bedt om et intervju med Altimos visekonsernsjef Kirill Babayev, som representerer Alfagruppens eierskap i VimpelCom, men har ikke fått en endelig tilbakemelding.

FRYKTER FOR RUSSLANDSEVENTYRET: Pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard.
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
FRYKTER FOR RUSSLANDSEVENTYRET: Pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer