Amerikansk politikk

- Ingenting som truer Trump

I natt er det duket for ny TV-debatt om hvem som skal lede det republikanske partiet - også denne gangen uten Donald Trump. Det har ingen ting å si for oppslutningen hans, mener norsk ekspert.

UTEBLIR: Donald Trump har annonsert at han ikke vil være en del av nattas presidentdebatt. Foto: AP
UTEBLIR: Donald Trump har annonsert at han ikke vil være en del av nattas presidentdebatt. Foto: AP Vis mer
Publisert
Annonse

Natt til torsdag, klokka 03.00 norsk tid, er det duket for nok en TV-debatt om hvem som skal lede det republikanske partiet i USA.

På debatten, som holdes i California, står sju potensielle presidentkandidater klare til å bevise at nettopp de er klare for å lede partiet til seier i neste valg.

Tidligere president Donald Trump skal ikke delta.

Ikke bare droppet han den første tv-debatten, nå er det også klart at han ikke vil være med i andre runde.

I stedet gjør han som sin politiske nemesis, president Biden, og reiser til Detroit for å holde tale for streikende bilfabrikkarbeidere.

Så - hvilken betydning har det at Trump uteblir fra debatten, når han allerede har en stor ledelse?

- Mindre viktige uten Trump

- TV-debattene har ikke hatt noen særlig effekt.

Det sier USA-ekspert Hilmar Mjelde til Dagbladet. Han mener den eneste som har tjent på TV-debattene i nominasjonsvalget, er Nikki Haley, som har gått fram 3-4 prosentpoeng på målingene.

Samtidig er det ingenting som truer den tidligere presidenten, skal vi tro Mjelde. Han sier at de republikanske velgerne fortsatt digger Trump, og fortsatt ser han som sin president - en president i eksil.

- TV-debattene blir mindre viktige når Trump ikke deltar.

Samtidig sier han at situasjonen kan endre seg fort de siste fire-fem ukene før nominasjonsvalgene i Iowa og New Hampshire.

- Det har skjedd før, for eksempel med John McCain i New Hampshire i 2000, sier eksperten, og fortsetter:

- Jeg ser imidlertid ikke tegn til noe slikt akkurat nå. Per i dag virker Trump uslåelig.

Donald Trump leder med god margin i nominasjonskampen, og har allerede gitt tydelige signaler om at han er klar til å kjempe for å bli president på nytt.

Trump har fått langt fler stemmer enn nødvendig for å være med i debatten, men har ifølge New York Times nektet å skrive under på at han vil støtte republikanernes kandidat uavhengig av hvem det blir.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer