UENIG: Den svenske psykiatriprofessoren Johan Cullberg stempler den rettspsykiatriske rapporten om Anders Behring Breivik støtende uprofesjonell. Foto: Jacques Hvistendahl
UENIG: Den svenske psykiatriprofessoren Johan Cullberg stempler den rettspsykiatriske rapporten om Anders Behring Breivik støtende uprofesjonell. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Ingenting tyder på at Breivik er paranoid schizofren

Svensk psykiatriprofessor kaller den rettspsykiatriske rapporten uprofesjonell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske psykiatriprofessoren Johan Cullberg stempler den rettspsykiatriske rapporten om Anders Behring Breivik støtende uprofesjonell.

Det framkom ingenting i løpet av de 36 timene med intervjuer psykiaterne hadde med Anders Behring Breivik som tyder på at han lider eller har lidd av paranoid schizofreni, slår Cullberg fast i et debattinnlegg i Dagens Nyheter.

Cullberg opplyser at han har lest utredningen til de to norske rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim, som han mener er på ville veier.

- Ettersom jeg gjennom flere tiår har arbeidet både klinisk og forskningsmessig med psykoseproblematikk, føler jeg behov for å diskutere den konklusjonen som psykiaterne har kommet fram til. Alt eller mesteparten av rapporten taler nemlig imot diagnosen paranoid Schizofreni, skriver Cullberg.

Skjerpet og målbevisst Breivik viser ingen tegn til hallusinering eller mental desorganisasjon, påpeker den svenske professoren, som har forfattet flere internasjonalt anerkjente lærebøker.

- Tvert imot har han gjennom flere år vært skjerpet og målbevisst i sin systematiske streben etter å skape fortvilelse, redsel og kaos gjennom terrorhandlinger. Det i seg selv er nok til å underkjenne schizofrenidiagnosen, mener Cullberg.

- Hans megalomane forestillinger henger tett sammen med hans gjennomtenkte hensikter. Terrorhandlingene er konsekvens av disse. Dette diskuterer utrederne overhodet ikke, fortsetter han.

Cullberg viser også til Breiviks såkalte manifest, som han mener taler imot diagnosen fra rettspsykiaterne. Det er fullt leselig og mangler «de verbale låsningene» som schizofrene personer ofte har, påpeker han.

Støtende - Mange vil kanskje si at onde oppfatninger og handlinger som Breiviks, Hitlers og Stalins, definisjonsmessig må være syke. Men da anvender man sykdomsbegrepet i en vurderende hensikt, skriver Cullberg.

- Det er viktig at man ikke tror at oppførsel som vi hater eller frykter og derfor finner abnorm, skal klassifiseres som syk. Da innsnevrer vi vårt syn på det psykisk friske menneskets onde kapasitet, samtidig som vi på utillatelig vis vanner ut sykdomsbegrepet, fortsetter han.

- Å frikjenne Breivik fra tilregnelighet og straff på grunn av «sykdom», er etter det som har framkommet i granskingen støtende uprofesjonelt og fantasiløst. Man har ikke forstått at dette handler om en gjennomtenkt filosofi med en konsekvent forbrytersk handling, slår den svenske psykiatriprofessoren fast.

(NTB)