- Ingenting vi har sett før

Alt tyder på at det blir en El Niño-hendelse i år, men hvordan den vil arte seg, vites ikke. - Bekymringen er at det vil gi ekstremvær uten sidestykke.

HØYERE OG VARMERE: Havnivådata fra NASAs Sentinel-6 Michael Freilich-satellitt, viser den 24. april relativt høyere og varmere havvann ved ekvator og vestkysten av Sør-Amerika. Foto: NASA/JPL-Caltech
HØYERE OG VARMERE: Havnivådata fra NASAs Sentinel-6 Michael Freilich-satellitt, viser den 24. april relativt høyere og varmere havvann ved ekvator og vestkysten av Sør-Amerika. Foto: NASA/JPL-Caltech Vis mer
Publisert

Prognosemakere sier at det bare er et spørsmål om tid før El Niños ankomst er offisiell, skriver Washington Post.

- All statistikk tyder på at det blir en El Niño-hendelse i år. Prognosene sier at det er mellom 70 og 90 prosent sannsynlig. Det vi derimot ikke vet, er hvor kraftig den blir, sier klimaforsker Bjørn Samset ved Cicero til Dagbladet.

Både Atlanterhavet og Stillehavet er allerede unormalt varme. Men hva dette vil ha å si for en potensiell El Nino, vites ikke.

- Kan det gjøre den ekstra kraftig?

- Det kan det, men det vet vi ikke, for her har vi lite informasjon. Dette har ikke vi mennesker sett før. Jorda har gjort det før, men da var ikke vi der for å se det, så dette er nytt territorium for menneskene, svarer Samset.

- En utfordring

Klimaforsker Jennifer Francis ved Woods Hole Research Center, advarer ifølge Washington Post om det samme, og sier man kan «forvente kaos», spesielt om denne El Niño viser seg sterk.

- Vi har ikke hatt en sterk El Niño i forbindelse med hetebølge i Nord-Stillehavet, og et Atlanterhavet der temperaturene nærmest er ekstreme. Denne kombinasjonen av faktorer er egentlig ingenting vi har sett før. Derfor er det virkelig en utfordring å komme med noen form for spådom, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer