Inger (82) bruker hele trygda på å kjøpe luft

ARENDAL (Dagbladet): Den lungesyke minstepensjonisten Inger Larsen (82) i Arendal har ikke råd til luft - og ingen offentlig instans vil hjelpe henne. Hun bruker hele månedstrygda på å kjøpe tre flasker oksygen. Slik kommer hun seg i det minste noen timer ut av rommet sitt på aldershjemmet. Men lufta koster henne 55 kroner timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingers kamp for livet startet i mars i fjor da lungene sviktet. Regelverket sier at det er kommunen som har ansvar for å gi Inger luft fordi hun bor på sykehjem. Arendal kommune har sagt tvert nei til å betale for luft som kunne gitt Inger et anstendig liv.

Kunne vært gratis

Hadde hun derimot bodd hjemme ville hun fått utlevert bærbart oksygenapparat og oksygen gratis fra hjelpemiddelsentralen. Dessuten hadde hun beholdt 6 300 kroner mer av trygda si.- Det er blodig urettferdig at Inger skal betale sin egen luft med hele trygda si, mens utstyret står ubrukt på lager på hjelpemiddelsentralen, sier seksjonsoverlege Endre Røynstrand ved lungemedisinsk poliklinikk ved Aust-Agder sentralsykehus.

Han har engasjert seg så sterkt i Ingers sak at han personlig har tatt saken opp med Rikstrygdeverket.

Mangler penger


På sykehjemsrommet kan Inger puste ved hjelp av et fastmontert oksygenapparat. Skal hun forlate rommet må hun puste via et bærbart apparat.

Et slikt apparat til 50-60 000 har ikke kommunen råd til. Heller ikke til oksygen.

Inger har valgt å bruke hele sin månedlige pensjon på 1 801 kroner til å leie et bærbart oksygenapparat og kjøpe tre liter oksygen. Hver liter oksygen rekker til seks timers pusting.

- Jeg sparer så godt jeg kan. Jeg går ikke ned for å spise middag sammen med de andre. I stedet sparer jeg surstoffet til kaffestunden og spaserturer i parken like utenfor sykehjemmet, sier Inger.

Arendals helse- og sosialsjef Trond S. Berg sier at Ingers søknad er avslått av økonomiske grunner.

- Det er ikke midler over de sentrale fordelingsmidlene, sier Berg. Ifølge underdirektør Kristine Furuholmen i Sosial og Helsedepartementet er det nedsatt en arbeidsgruppe som snart skal ha sitt første møte om ansvarsfordelingen mellom stat og kommune overfor institusjonspasienter.

KAMP FOR LIVET: Inger Larsen må selv betale surstoffet hun er avhengig av for å kunne forlate rommet på aldershjemmet.