Stortingsvalget:

Inger «forsvant» fra manntallet: - Guffent

Det oppsto problemer da Inger Selven Watts skulle avgi sin stemme i Trondheim i dag tidlig.

LETTET: Fra å gå fra valglokalet i dag morges med en guffen følelse, er Inger Selven Watts (56) i kveld lettet. Foto: Privat
LETTET: Fra å gå fra valglokalet i dag morges med en guffen følelse, er Inger Selven Watts (56) i kveld lettet. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Inger Selven Watts (56) fra Trondheim har benyttet stemmeretten sin ved hvert eneste valg siden hun ble myndig.

Og i dag var intet unntak for 56-åringen. Men enkelt skulle det slett ikke vise seg å bli.

- Det har vært litt av en dag, som startet med at jeg fikk store problemer med å få avlagt stemmen min, sier Watts til Dagbladet.

Det var TV 2 som først omtalte saken, og Watts sier til Dagbladet at hun er takknemlig overfor kanalen, som både tok opp problematikken hun opplevde i stemmelokalet - og seinere kom tilbake til henne med en forklaring på hva som hadde skjedd.

- Fant meg ikke

- Jeg var usikker helt til det siste på hva jeg skulle stemme på i år, men i dag morges hadde jeg bestemt meg. Jeg dro derfor til valglokalet før jobb, og var første person som fikk komme inn der, klokka 09, sier Watts til Dagbladet.

Og der gikk alt helt fint helt til Watts skulle registrere seg og levere fra seg valgseddelen.

- De søkte da gjentatte ganger på datamaskinen, men kunne ikke finne meg noe sted. De sa at jeg ikke sto oppført i manntallet, sier Watts, som forteller at flere personer etter hvert engasjerte seg i å søke henne opp - alle uten hell.

KORT BETENKNINGSTID: Klipp fra spalten "Rett på sak" fra Dagbladets valgbod i 2021, med programleder Steinar Solås Suvatne. Video: Dagbladet TV Vis mer

Norsk statsborger

Manntallet er en liste over alle personer som har stemmerett ved valg i Norge. Det er folkeregisteret som legges til grunn for listen, og dersom du ikke står i det, får du ikke avgi stemme.

- Jeg fikk spørsmål om jeg nettopp har blitt norsk statsborger. Det har jeg ikke. Jeg er født i Norge, har bodd i Norge hele nesten livet og begge foreldrene mine er norske, og jeg har alltid vært norsk statsborger, sier Watts.

- Jeg fikk også spørsmål om jeg hadde forhåndsstemt, og ble bekymret for om det kunne være noe kluss og at kommunen hadde registrert en forhåndsstemme på meg ved en feiltakelse, fortsetter hun.

Etter mye om og men ble stemmeseddelen hennes lagt i en ny konvolutt med et beskjed utenpå om at hun ikke var registrert i manntallet. 56-åringen reiste da på jobb, og sier at det var med en guffen følelse.

- Jeg fikk litt angst på jobben, sier Watts.

Betryggende beskjed

I løpet av dagen har imidlertid angsten forsvunnet.

TV 2 kontaktet nemlig Øyvind Øyen, som er administrativt ansvarlig for valget i Trondheim kommune. Han sier til kanalen at det har vært noen tekniske problemer i dag, men han kunne også, etter en sjekk, komme med en betryggende beskjed til Watts.

- Hun er i manntall, så alt er ok, sier han til kanalen.

Øyen sier videre til TV 2 at det hender at personer som skal stemme ikke dukker opp i manntallet. Årsaken er nesten utelukkende at personene ikke er norske statsborgere eller ønsker å stemme i en kommune de ikke er folkeregistrert i.

Det som skjedde Watts, er imidlertid ikke dagligdags.

- Det er veldig sjeldent. Heldigvis har vi en måte å fange det opp på, sier han.

- Lettet

Watts sier til Dagbladet at hun er lettet.

- Det var en enorm lettelse da jeg fikk vite at jeg likevel sto i manntallet. Å få avgi min stemme under et valg betyr mye for meg, det er kjempeviktig, så nå i kveld er jeg fornøyd, sier hun.

Hun legger til at hun velger å stå fram med sin historie for at andre som eventuelt skulle oppleve noe liknende ikke skal bli like skremt som hun selv ble.

- Kanskje det kan gi andre en trøst og ro om at dette faktisk kan skje, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer