Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Hjemmedød

Ingjerd (64) mistet ektemannen Arne i kreft. Han fikk oppfylt sitt siste ønske: Å dø hjemme

De fleste ønsker å dø hjemme, men få gjør det. Ingjerd Strøm Skreien diskuterer hjemmedød med lege Bettina Husebø.

SAMTALE OM HJEMMEDØD: Ingjerd Strøm Skreien (t.v) samtaler med doktor Bettina Husebø om ektemannen Arnes siste tid, før han fikk dø i sin egen stue. Foto: Silje Katrine Robinson
SAMTALE OM HJEMMEDØD: Ingjerd Strøm Skreien (t.v) samtaler med doktor Bettina Husebø om ektemannen Arnes siste tid, før han fikk dø i sin egen stue. Foto: Silje Katrine Robinson Vis mer

Hvert år dør cirka 42.000 personer i Norge. Nesten 50 prosent dør på sykehjem, 32 prosent på sykehus og 14 prosent hjemme. Internasjonale undersøkelser viser at de fleste personer, inkludert eldre og terminalt syke ønsker å dø hjemme.

Rundt 80 prosent av alle dødsfall er mulig å forutse, og forskning viser at nesten ingen har problemer i slutten av livet som krever spesialisert behandling på sykehus. Likevel flyttes døden fra hjemmet, til sykehjem og sykehus.

Ingjerd: Arne var syk i mer enn to år før han døde. Kreften begynte i endetarmen, men hadde spredt seg til begge lungene da den ble oppdaget. Han fikk all tilgjengelig behandling, men ingenting hjalp. Hver gang det ble en pause i behandlingen vokste svulstene. Høsten 2015 ble behandlingen avsluttet, og da begynte vi å snakke om hvordan vi ønsket å ha det. Arne ville være hjemme.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?