Ingolf (67) setter sk(r)apet på plass

Med en gammel ventilasjonsvifte, metallrester, sveiseapparat og stor oppfinnsomhet laget Ingolf Berg (67) sitt eget kraftverk.

VARM I BAKEN: Det er ikke ofte Ingolf Berg tar seg den luksus å sitte rolig. Gjør han det på betongtrappa ute, sitter han varmt hele året. Et eget luftgjennvinningsanlegg sørger for det. Foto: Erik Hattrem/Dagbladet
VARM I BAKEN: Det er ikke ofte Ingolf Berg tar seg den luksus å sitte rolig. Gjør han det på betongtrappa ute, sitter han varmt hele året. Et eget luftgjennvinningsanlegg sørger for det. Foto: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HJELSET (Dagbladet): 67-åringen fra Hjelset utenfor Molde er pensjonisten mot strømmen. Med egenlaget kraftverk og varmegjennvinnende ventilasjonsanlegg i huset, slår han et slag for en grønnere hverdag.

Men det har vært en lang kamp om retten til å utvinne egen kraft.

— Jeg må forholde meg til de samme reglene som kraftverk som leverer strøm til norske forbrukere. Reglene slår inn allerede inn i det man produserer over én kilowatt, sier han til Dagbladet.

Går egne veier Han forteller at det har vært en langvarig kamp mot kommunen for å få kraftstasjonen i drift. Selv om alt av rør og installasjoner ligger på egen tomt.

— Det er nok ikke alle som liker at jeg har laget mitt eget kraftverk, sier han med et smil.

Selv om han har brukt skrapmetall, en gammel skipsgenerator fra Spania, utallige arbeidstimer og rundt 100 000 kroner, er ikke den private kraftstasjonen særlig lønnsom, bare miljøbesparende.

— Jeg må nok leve til jeg er 1200 år gammel før dette lønner seg, sier han lattermildt og legger til at ville fått det til å lønne seg økonomisk om kommunen tillot han å demme opp vannet ytterligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer