Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingri midt i SARS-panikken

Alle i studentblokka hennes har flyktet fra SARS-viruset. Midt i smittepanikken i Hongkong sitter den norske studenten Ingri Revheim (24) alene og skriver eksamensoppgave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er nervøs. Normalt er vi 14000 studenter som bor her på universitetsområdet. Nå er det bare et par hundre igjen, forteller utvekslingsstudenten. Myndighetene har bedt alle lokale studenter om å reise hjem, i et forsøk på å få kontroll over spredningen av viruset.

Ingri Revheim kom til Hongkong i august i fjor for å studere kinesisk politikk. I blokka hun bor i, har hun 200 naboer. Men ikke nå. Ikke en eneste er igjen.

- Det er panikk her. For to uker siden ble det påbudt å bruke maske. For ei uke siden ble universitetet stengt. En kvinnelig student ble smittet. Like før hadde det vært en stor avslutningsfest, derfor fryktet mange at de hadde vært i nærkontakt med henne. Det kritiske er at mitt universitet er et av to i byen som har lege og sykepleierutdanning.

Deler av undervisningen foregår på sykehus der de har hatt kontakt med SARS-pasienter, sier Revheim.

Uvisse

På tross av frykten i byen prøver hun å leve som normalt. Det er imidlertid ikke lett. Ryktene spres fortere enn viruset.

- Først ble det påbudt med ansiktsmaske. I går fikk jeg vite fra en finsk venninne at WHO mener de ikke hjelper. Det eneste vi visstnok kan gjøre for å beskytte oss, er å vaske hendene og unngå å stikke fingrene i munnen. Alt er så fryktelig usikkert, sukker hun.

- I tillegg til ditt eget stress må du forholde deg til det sosiale presset. Folk ser stygt på deg hvis du ikke går med maske. Det er ikke vårt personlige problem hvis vi ikke bruker den. Her blir det oppfattet som om du risikerer andres liv. Hvis du hoster, er det likedan. Et kremt og du får stor plass rundt deg, sier Ingri.

Selv prøver hun å gjøre som myndighetene anbefaler: Unngå de største menneskemengdene. Spise godt og sove lenge, slik at immunforsvaret skal bli best mulig. Men hun nekter å la seg styre av panikken rundt henne. Utvekslingsstudenten konsentrerer seg om å skrive ferdig eksamensoppgaven selv om universitetet er stengt.

Panikk og redsel

- Jeg mener selv at faren ikke er så stor. Den største faren er panikken og redselen. Husk at Hongkong er et av verdens tettest befolkede områder. Hvis SARS virkelig var så smittsomt, ville langt flere vært rammet nå.

Ingri mener bildet av Hongkong som det store fareområdet for SARS burde nyanseres.

- Jeg var i Sør-Kina i januar, og det luktet eddik over hele området. De tror det ødelegger viruset. Samtidig nekter myndighetene der å anerkjenne faren. De påstår de har løst problemet. I forrige uke var jeg i Malaysia. Der frykter myndighetene at turistindustrien skal rammes og undertrykker derfor informasjon. I Singapore kontrolleres pressen for å unngå panikk. Poenget mitt er at Hongkong, i motsetning til andre land i nærheten, har vært åpne om risikoen. Her finnes det informasjon overalt.

Ingri har ikke planer om å reise hjem før i juli. Foreløpig har hun ikke vært i kontakt med norske myndigheter.

ALENE: Norske Ingri Revheim (24) studerer i Hongkong. SARS-frykten gjør at hun sitter alene på biblioteket og skriver eksamensoppgaven.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media