Ingrid Alexandra i barnetog for første gang

Fikk gå i toget sammen med klassen sin, etter at hun og hele familien hilset på barnetoget utenfor Skaugum.

FØRSTE GANG I BARNETOG: Prinsesse Ingrid Alexandra i barnetoget for første gang utenfor Skaugum 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
FØRSTE GANG I BARNETOG: Prinsesse Ingrid Alexandra i barnetoget for første gang utenfor Skaugum 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsesse Ingrid Alexandra var et eneste stort smil da hun løp bort til foreldrene etter å ha gått i sitt livs første barnetog 17. mai.

Prinsessen fikk gå sammen med klassen sin fra hovedporten og opp til inngangspartiet på Skaugum, der foreldre og lillebror ventet. Tidligere er det bare storebror Marius av Skaugum-barna som har fått gå i barnetog i Asker. Han fikk i år jobben med å passe på lillesøster i toget.

Men før Ingrid fikk «permisjon» for å slutte seg til klassen sin på Jansløkka skole i Asker, sto hun og hele familien på trappa på Skaugum for å hilse barnetoget.

Kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise måtte vente til de ble russ før de fikk gå i tog som andre barn og unge 17. mai.

Bikkja var med Også familiehunden Milly Kakao var hjertelig til stede med sløyfebånd i rødt, hvitt og blått rundt halsen. 8-åringen Ingrid holdt styr på bikkja og var svært tydelig da hun kommanderte «sitt», og Milly satte seg øyeblikkelig.

Som vanlig var det tale og blomsteroverrekkelse før barnetoget kom opp alleen til hovedbygningen. I år var det åtteåringene Maia Elisabeth Øverland og Rasmus Rotvik som fikk det ærefulle oppdraget å overrekke blomster, mens lederen av 17. mai-komiteen i Asker, Per Anders Owren holdt tale.

Fikk godteri av pappa Lilleprinsen Sverre Magnus går bare i 1. klasse og er for liten til å gå i toget. Han ble noe utålmodig etter hvert, men litt godteri fra pappas lomme fikk ham til å stå stille mens barna fra Asker-skolene defilerte forbi.

Hele kronprinsfamilien var kledd i bunad som de pleier 17. mai om morgenen. Kronprinsparet og prinsessen var iført Asker-bunad, mens Sverre Magnus og Marius hadde på seg bunader fra mors hjemtrakter, Vest-Agder.

Kronprinsessen har den såkalte festutgaven av Asker-bunaden, mens datteren har sommervarianten, den samme som dronning Sonja og prinsesse Märtha Louise brukte da de hilste barnetoget i Asker.

Lang tradisjon Haakon og Mette-Marit er det tredje kronprinsparet som hilser barnetoget i Asker fra hovedtrappen på Skaugum. Tradisjonen startet i 1946 da kronprins Olav ble spurt om familien kunne tenke seg å ta imot skolebarna i Asker.

- Det vil vi gjerne, men da må de komme tidlig for vi må være klare på slottsbalkongen i Oslo klokka 10, svarte den daværende Skaugum-bonden.

Tidligere var Asker-russen en del av barnetoget forbi Skaugum, men grunnet noe dårlig oppførsel fra russens side ble dette slutt for noen år siden.

Da barnetoget var ferdig måtte kronprinsfamilien raskt skifte og skynde seg til Oslo for å ta imot barnetoget på Slottsplassen.

(NTB)

VINKET: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius Borg Høiby hilser på barnetoget utenfor Skaugum 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
VINKET: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius Borg Høiby hilser på barnetoget utenfor Skaugum 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer