Ingrid Alexandra!

Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var statsminister Kjell Magne Bondevik som fortalte om navnevalget til pressekorpset og rundt 100 oppmøtte foran slottet kokken 10:15.

- Jeg syns personlig at det er et veldig fint navn. Det kombinerer et mye brukt navn Ingrid med et ikke så mye brukt navn Alexandra. Vi ga det uten problemer vår støtte, sa Kjell Magne Bondevik på slottsplassen i formiddag.

Spesielt navn

I Norge er det i dag tre eller færre som heter Ingrid Alexandra. Til sammenlikning har 15 395 Ingrid som eneste fornavn, mens 24 909 har Ingrid som første fornavn. Det viser navnestatistikk fra Statistisk Sentralbyrå.

Kjell Arne Totland, hoffreporter i Se og Hør, sier til Dagbladet.no at Ingrid var lite tippet på forhånd.

- Men det er et flott navn med tilhørighet til kronprinsessens familie. Det er navnet på dronning Margrethes mor, enkedronningen i Danmark. Hun var kong Haralds gudmor; hennes datter dronning Margrethe er kronprins Haakons gudmor.

Det er kronprinsesse Mette-Marits farmor som het Ingrid.

Moren til Dronning Maud het Alexandra, altså kong Olavs mormor. Hun var dronning av Storbritannina og opprinnelig prinsesse av Danmark. Kong Olav het også Alexander da han kom til Norge. Navnene er dermed trygt plantet i den norske kongehistorien.

Fornøyd tante

Ingrid

  • En norsk dronning har hett Ingrid tidligere. Hun døde omkring 1170.
  • Dronning Ingrid var datter av den svenske kongssønn Ragnvald Ingesson.
  • Hun giftet seg først med danske prins Henrik Skadelår (død 1134). Samme år giftet hun seg med kong Harald Gille.
  • Deres sønn var Inge Krokrygg. Etter Haralds død giftet hun seg med lendmannen Ottar Birting (død omkring 1146), og etter at også han var myrdet, lendmannen Arne på Stovreim.
  • Ingerid etterlot seg ni barn, blant dem baglerbispen Nikolaus Arnesson og Orm Ivarsson («kongsbror»).

    Kilde: Store Norske Leksikon

  • Se pressemeldingen fra Kongehuset

- Jeg syns det er et veldig fint navn. Det er bra at de har tenkt tradisjonelt i tillegg til funksjon, sier prinsesse Märtha Louise etter at navnet ble offentliggjort.

Hun og ektemannen Ari Behn møtte i dag pressen utenfor hjemmet sitt i Lommdalen. På forhånd hadde tante Märtha Louise hørt de forskjellige navneforslagene som ble diskutert, men det var kronprinsparet som tok avgjørelsen.

Bestemte selv

Og det bekrefter informasjonsdirektør på Slottet, Wenche Rasch:

- Dette er kronprinsparets egen beslutning. De har på forhånd rådført seg med kongen, sier Rasch til Dagbladet.no.

Alle statsrådene samlet seg på Slottet i dag klokken 11. Kronprins Haakon kjørte selv til Slottet fra Skaugum for å lede det ekstraordinære statsrådet der navnet på den nye prinsessen skulle offentliggjøres. Offentliggjøringen av navnet var den eneste saken på agendaen.

Til Dagbladet kom det på forhånd inn mange kreative navneforslag, og mens noen har foreslått et samisk navn eller for ikke å glemme Fatima, holdt ekspertene seg til det tradisjonelle. Og så også Dagbladet.nos lesere. Dere hadde Ingeborg som favoritten.

Statsministeren visste ingenting på forhånd. Kronprinsen gjorde først navnet kjent og deretter ga regjeringen tilslutning.

<B>FORELDRE:</B> Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon hadde navnet klart.
<B>FAMILEN BLIR STØRRE:</B> Marius har fått en lillesøster, og hun heter Ingrid Alexandra. Her er han sammen med Haakon og Mette-Marit på Skaugum rett før jul.
OPPKALT:</B> Dronning Alexandra var gift med kong Edward VII av Storbritannia. Hun levde fra 1844-1925, og var opprinnelig prinsesse i Danmark. De giftet seg i 1863 og fikk seks barn sammen. Kongen levde et utesvevende liv med mange elskerinner. Han tok over tronen i 1901. Regjerningstida ble kort. Sønnen deres overtok tronen da han døde i 1910. Han ble kong George V. Les mer på nettsidene til <A HREF=http://www.royal.gov.uk/output/Page131.asp>det britiske kongehuset.</A>