- Ingrid er vakkert og folkelig

Men navneeksperten er mer kritisk til Prinsesse Ingrid Alexandras andre fornavn. Les alt om navnet!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter av Norges største navnebok, «Fornavn - Norsk navneleksikon», Birger Sivertsen, satt spent og lyttet da navnet på Norges nye tronarving ble kunngjort rett etter statsråd i formiddag: «Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra».

Sivertsen hadde på forhånd sagt til Dagbladet.no at han fryktet det verste. Så hva er dommen, etter at prinsessenavnet ble kjent?

- Greit nok. Ingrid er et veldig pent navn. Alexandra er heller ikke det verste de kunne funnet på - det er i hvert fall utrolig mye bedre enn Angelica, mener Sivertsen, og utdyper gjerne:

- Ingrid er et vakkert og folkelig navn. Jeg foretrekker klart Ingrid av de to navnene. Jeg ville også foretrukket et norsk eller nordisk mellomnavn. Men det høres jo mer kongelig ut med Ingrid Alexandra enn for eksempel Ingrid Oline.

- Skriveformen på navnet blir vel med «k»? Ikke det? Jeg er overrasket over at de bruker Alexandra med x og ikke med k. Vi i Norge har tradisjon for å bruke k-er i stedet for x-er. Skrivemåten med k ble brukt før x-en, den var originalen, påpeker forfatteren.

Fornøyd tante

Ingrid

 • En norsk dronning har hett Ingrid tidligere. Hun døde omkring 1170.
 • Dronning Ingrid var datter av den svenske kongssønn Ragnvald Ingesson.
 • Hun giftet seg først med danske prins Henrik Skadelår (død 1134). Samme år giftet hun seg med kong Harald Gille.
 • Deres sønn var Inge Krokrygg. Etter Haralds død giftet hun seg med lendmannen Ottar Birting (død omkring 1146), og etter at også han var myrdet, lendmannen Arne på Stovreim.
 • Ingerid etterlot seg ni barn, blant dem baglerbispen Nikolaus Arnesson og Orm Ivarsson («kongsbror»).

  Kilde: Store Norske Leksikon

 • Les mer om navnene Ingrid og Alexandra og andre navn hos SSB

- Alexandra er også hunnkjønnsform av et mannsnavn - Aleksander. De kunne godt valgt et eget kvinnenavn, synes Sivertsen, som også har det han mener ville vært et optimalt navn:

- Ingrid Håkonsdatter! Det ville vært det aller beste. Det ville vært stilig!, synes forskeren som selv har to døtre som heter Kristinsdatter til mellomnavn.

Sivertsen forteller at Alexandra, både med x og k, er på en oppadgående popularitetsbølge allerede. Bruken av Alexandra økte med 50 prosent fra 1997 til 2002, mens Aleksandra har økt med 60 prosent på 90-tallet. Skrivemåten med x er klart mest populær, med 1032 som fornavn mot 377 Aleksandra.

- Alexandra er jo et motenavn. Og det er ikke husmannsfolk som bruker navnet. Det er et bærumsnavn, sier Sivertsen.

Navnedag 10. februar

Vesle prinsesse Ingrid Alexandra trenger ikke vente lenge på sin første fest. Hun kan nemlig feire navnedag allerede 10. februar, med navnet Ingrid.

Alexandra

 • Dansk prinsesse (1844–1925) født i København. Hun var datter av den senere danske konge Christian 9 og dronning Louise.
 • Ble britisk dronning. Giftet seg med prins Edvard av Wales i 1863. Han ble kong Edvard 7.
 • I ekteskapet hadde hun tre sønner og tre døtre. Den yngste, Maud, ble dronning i Norge 1905. Den eldste sønnen døde ung, den yngste som barn, den mellomste ble kong Georg 5.

  Kilde: Store norske leksikon

Navnet Ingrid er norrønt. Det kommer fra norrøne Ing(f)ridr, som er sammensatt fra gudenavnet Ing og frid, og betyr «vakker kvinne», opplyser Sivertsen.

- Ing er det samme som ingre, som kommer fra norrøne Yngve og Yngvar. Det betyr kanskje kriger. Guden Frøy het også Yng og Yngve.

Antallet Ingrid er ganske stort. Det var mye brukt på 1300-tallet. Det startet en popularitetsbølge på 1880-tallet som toppet seg i 1920, deretter har bruken av navnet gått langsomt nedover til 1970-årene. Fra 1970 økte bølgen igjen, forteller Sivertsen.

- Ingrid er et veldig pent navn med stigende popularitet, legger han til.

Alexandra er en feminin form av Aleksander. Ble opprinnelig skrevet med k. Navnet Alexandra med x er sporadisk brukt fra 1880 - 1940-årene. Ble så brukt noe mer fram til 1965. Fikk en popularitetsbølge som steg veldig i 90-årene og varer fremdeles.

- Navnet kommer fra Alexein, som betyr forsvarer og hjelper. De fleste forbinder nok navnet med Aleksander den store, som levde fra 356 - 323 f. Kr. og erobret store deler av Asia. Alexandra er definitivt et motenavn, fastslår Sivertsen og legger til at det er vanlig å forkorte navnet til Alex.

- Det er nok Ingrid som vil bli mest benyttet av de to navnene, tror eksperten.

<B>KUNNGJORDE NAVNET: </B>Kronprinsregent Haakon orienterte i dag regjeringen om navnet til Norges nye prinsesse og tronarving i ekstraordinært statsråd på Slottet.<br>
<B>- MOTENAVN: </B>Navnebokforfatteren betegner Alexandra som et motenavn. Her kan du se popularitetskurvene til de to navnene prinsessen ble tildelt.<br>