- Ingrid ga seg aldri

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg er i sorg over Ingrid Aunes bortgang. - Engasjement og humør kjennetegnet mennesket og politikeren Ingrid Aune, sier Jonas Gahr Støre.

SE TV: Slik beskriver Jonas Gahr Støre tapet av partikollega og ordfører i Malvik komunne, Ingrid Aune. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

To personer døde i en båtulykke i Namsos i natt. Det bekreftet politiet på en pressekonferanse like etter klokka 14 i dag.

Den ene døde er Ingrid Aune (Ap). Hun ble første kvinnelige ordfører i Malvik kommune i 2015 og har hatt en rekke verv i AUF og Arbeiderpartiet, og jobbet tett med Espen Barth Eide da han var utenriksminister.

- Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at vår kjære venn og partikollega, ordfører i Malvik Ingrid Aune, sammen med Eivind Olav Kjelbotn Evensen mistet livet i en båtulykke utenfor Namsos natt til i dag. Våre tanker går til deres nærmeste familie, skriver Jonas Gahr Støre på Facebook like etter politiet i dag bekreftet identiteten til de døde.

Alle nødetater rykket ut etter at et vitne meldte om ulykken klokka 1.43 natt til torsdag. På et skjær i fjorden utenfor Namsos fant de en båt et stykke opp på land.

- Ingrid var en dyktig politiker med et smittende engasjement for politikk og medmennesker. Hun var både ung og erfaren og stilte til gjenvalg som ordfører i Malvik kommune i Trøndelag. Hennes iherdige innsats for å sikre hele og faste stillinger er blitt til et forbilde for lokalpolitikere i Arbeiderpartiet over hele landet. Ingrid hadde stor kunnskap om internasjonale spørsmål, og hun var levende opptatt av kampen for nedrustning og internasjonal solidaritet, fortsetter Støre.

I SORG: Støre postet dette bildet av ham selv og Aune på Facebook i dag. Foto: Jonas Gahr Støre
I SORG: Støre postet dette bildet av ham selv og Aune på Facebook i dag. Foto: Jonas Gahr Støre Vis mer

Jobbet i Stoltenberg-regjeringen

De to ble først betegnet som alvorlig skadd. De ble fraktet i båt til land og fløyet med luftambulanse til sykehuset Namsos. Kjellbotn Evensen ble erklært død ved ankomst til sykehuset. Aune var hardt skadd.

- Engasjement og humør kjennetegnet mennesket og politikeren Ingrid Aune. Familien og en stor vennekrets over hele landet har lidd et stort tap av et varmt medmenneske. Arbeiderpartiet har mistet et av sine største politiske talenter.

Den andre omkomne var Eivind Olav Kjelbotn Evensen. Han var psykologspesialist og psykologfaglig rådgiver ved Psykiatrisk klinikk på Sykehuset i Namsos.

- Hele Arbeiderpartiet er i dyp sorg over at vår gode partikamerat Ingrid Aune har gått bort så altfor tidlig, avslutter Støre.

Også Jens Stoltenberg er i sorg i dag.

- Ufattelig og trist. Med Ingrid Aune har vi mistet et stort politisk talent. Ingrid ga seg aldri når hun kjempet for det hun trodde på. Hun gjorde det som ordfører i Malvik da hun kjempet mot ufrivillig deltid, og hun gjorde det som politisk rådgiver i Utenriks- og Forsvarsdepartementet da hun kjempet for en mer solidarisk og trygg verden. Alltid blid og sprudlende. Alltid imøtekommende og varm. Ingrid vil bli dypt savnet, skriver Nato-sjefen på Facebook i ettermiddag.

JENS OG AUNE: Aune sammen med Støre og Stoltenberg. Foto: Jens Stoltenberg
JENS OG AUNE: Aune sammen med Støre og Stoltenberg. Foto: Jens Stoltenberg Vis mer

- Mange sørger i dag

Partisekretær Kjersti Stenseng sier hun kjente Aune godt.

- Hun var veldig humørfylt og hadde en veldig stor krets over hele landet. I dag er det mange som sørger over tapet av en flott person og dyktig politiker, sier Stenseng til Dagbladet.

- Først og fremst tenker vi på Ingrid nærmeste familie og venner, og føler med dem i denne vanskelige situasjonen, legger hun til.

Stenseng løfter spesielt fram Aunes arbeid i kampen for et bedre arbeidsliv.

- Ingrid var en engasjert politiker som har satt spor nasjonalt i partiet, og jobbet iherdig for hele, faste stillinger. Hun ble en inspirasjon for ordførere over hele landet. Hun hadde også stor kunnskap om internasjonale spørsmål knyttet til solidaritet og nedrustning.

Varaordfører har tatt over

Rådmann i Malvik kommune, Carl-Jakoc Midttun, sier kommunens varaordfører nå har tatt over Aunes verv som ordfører.

- Varaordfører Sveina har tatt over rollen som ordfører. Dette er en dypt tragisk hendelse, et enormt tap for Malvik kommune, sier Midttun til Dagbladet.

SE TV: Torsdag døde ordfører i Malvik kommune, Ingrid Aune, i en båtulykke. Hun beskrives av Dagbladets kommentator Andreas Økland som «gullstandarden på en Ap-politiker». Video: Emilie Rydning Vis mer

Det ble satt krisestab i bygda i dag og i morgen blir en kondolanseprotokoll lagt fram for offentligheten. Midttun er klar på at situasjonen Malvik kommune står i nå er svært vanskelig å håndtere.

- Vi blir nødt til å ta ting litt etterhvert, og kommer til å behøve bistand fra Fylkesmannen og Valgdirektoratet. Vi står jo framfor et kommunevalg som gjør denne saken enda vanskeligere. Men i dag er våre tanker hos Ingrids nærmeste, sier rådmannen.

- Kjærester

Per Olav Hopsø, leder i Trøndelag Ap er i dag preget over bortgangen til Aune og Evensen. Det kommer fram fra Facebook-kommentaren hans at de to døde var kjærester.

- Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om bortgangen til vår ordfører i Malvik, Ingrid Aune og hennes kjæreste, Eivind Olav Kjelbotn Evensen. Ingrid har vært en av våre fremste folkevalgte som har gjort en fantastisk jobb for kommunen sin og for Arbeiderpartiet.

Hopsø ønsker ikke å gi noen direkte kommentar til medier i ettermiddag.

- Ingrid hadde et stort engasjement for hjemkommunen og innbyggerne. Hun hadde ambisjoner for utvikling av Malvik og Trøndelag, og arbeidet hennes ble lagt merke til langt utenfor kommunegrensene. Ingrid var et godt og varmt menneske, med stor omsorg for alle hun møtte. Hun vil bli dypt savnet.