Ingrid Martinussen er løslatt i Japan

Ingrid Martinussen (32) hadde sittet fengslet i 20 dager da hun i natt ble løslatt.

UTE: Ingrid Martinussen (32) fra Ålgård i Rogaland, som siden 20. november har sittet isolert på ei glattcelle på politistasjonen Omiya Higashi i Saitama utenfor Tokyo, er løslatt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TOKYO / OSLO (Dagbladet): Ingrid Martinussen (32) fra Ålgård i Rogaland, som siden 20. november har sittet isolert på ei glattcelle på politistasjonen Omiya Higashi i Saitama utenfor Tokyo, er løslatt.

Klokka 05.20 norsk tid forlot hun politistasjonen.

- Jeg er sliten. Jeg må få stelt meg, jeg har ikke dusjet på flere dager, sier Martinussen til Dagbladet på vei ut fra politistasjonen.

Planen er at hun etter å ha å ha vært en tur hjemme, skal møte norske medier i ettermiddag, lokal tid.

Før hun forlot politistasjonen hadde hun en samtale med sin bistandsadvokat Farid Bouras i foajeen, og hun snakket med faren på telefon.

- Utrolig lettet

Det var like før klokka halv tre i natt at bistandsadvokat Farid Bouras bekreftet overfor Dagbladet at statsadvokaten i distriktet Saitama har bestemt seg for å løslate Martinussen.

- Vi er utrolig lettet over at japanske myndigheter til slutt løslot Ingrid Martinussen, sier bistandsadvokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden til Dagbladet.

- Så fort Ingrid kommer ut av politistasjonen og varetektscella, skal jeg snakke med henne. Da tar vi stilling til hva som skjer videre, fortalte Bouras i natt.

LØSLATT: Ingrid Martinussen ble løslatt i natt. Foto: Privat
LØSLATT: Ingrid Martinussen ble løslatt i natt. Foto: Privat Vis mer

Tidligere ANSA-leder i Japan, Stian Sopp, som sammen med Martinussens advokater har arbeidet med å få henne løslatt, er lettet over at Martinussen nå bli løslatt.

- Jeg er svært glad og lettet. Nå håper jeg at dette umenneskelige oppholdet i en japansk glattcelle i nesten tre uker, ikke vil prege og ødelegge for Ingrid videre. Nå ser jeg fram til å treffe henne, sier Sopp.

LETTET: Stian Sopp har i flere uker jobbet hardt for å få Ingrid Martinussen løslatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LETTET: Stian Sopp har i flere uker jobbet hardt for å få Ingrid Martinussen løslatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Positive signaler

Allerede mandag kom det positive signaler på at en løslatelse var nært forestående.

Bistandsadvokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden, som i slutten av forrige uke kom til Tokyo for å bistå Martinussen, fortalte at hans japanske advokatkollega hadde fått beskjed fra statsadvokaten at masterstudenten skulle løslates.

Opprinnelig var det ventet at avgjørelsen om Martinussen fortsatt skulle sitte i varetekt eller bli løslatt skulle bli tatt mandag, men etter at Bouras mandag morgen japansk tid overleverte ny dokumentasjon til etterforskerne, ville statsadvokaten gå gjennom hele saken på nytt.

Martinussen ble som kjent fengslet, anklaget for å ha bestilt 142 gram marihuana, som var gjemt i småkaker.

BISTANDSADVOKAT: Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ny dokumentasjon

Den nye dokumentasjonen bistandsadvokaten fikk tak i var Twitter-meldingene mellom Ingrid Martinussen, og den amerikanske venninnen hun skal ha bestilt kaker fra. Advokaten hadde også fått tak i private Twitter-meldinger som politiet i Japan ikke har hatt tilgang til.

USKYLDIG ANKLAGET: Bistandsadvokat Farid Bouras er overbevist om at den norske studenten Ingrid Martinussen er uskyldig. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke noe som antyder at vår klient ønsket eller bestilte narkotika, sa Bouras.

Heller ikke den amerikanske venninnen av Martinussen har noen god forklaring på at det var marihuana i småkakene.

- Hun stiller seg helt uforstående til at det er hasj i kakene. Hun forstår det ikke, sa Bouras.

«Fornuftig jente»

Da saken ble kjent reagerte både venner og familie av den 32 år gamle masterstudenten med vantro. Ingen av dem kunne forestille seg at hun hadde bestilt narkotika.

- Ingrid er ei godhjerta, personlig, omtenksom og tvers igjennom hyggelig jente. Hun er lett å like, og det er helt utenkelig at Ingrid skal ha noe med narkotika å gjøre, sa den norske studenten Stian Sopp til Dagbladet.

Han er en god venn av Martinussen og har jobbet sammen med henne i ANSA - en norsk organisasjon for studenter i utlandet.

- Hun verken røyker eller drikker, og blir sett på som ei fornuftig og snill jente, fortalte Sopp.

Hvorvidt Martinussen nå vil reise hjem, eller om hun vil bli i Japan, er så langt ikke kjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer