UTBOMBET: FN-hovedkvarteret i Nigerias hovedstad Abuja ble rammet av en kraftig bilbombe. En av de drepte var den norske juristen Ingrid Midtgaard. Foto: AP Photo/Saharareporters/Scanpix
UTBOMBET: FN-hovedkvarteret i Nigerias hovedstad Abuja ble rammet av en kraftig bilbombe. En av de drepte var den norske juristen Ingrid Midtgaard. Foto: AP Photo/Saharareporters/ScanpixVis mer

Ingrid Midtgaard (30) drept av bilbombe i Nigeria

Jobbet som jurist for FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre opplyser på en pressekonferanse at det var Ingrid Midtgaard (30) som døde av en bilbombe i Abuja i dag.

Hun var ansatt som juniorekspert i sivilavdelingen i Justisdepartementet, men var på et ett år langt oppdrag for FN i den nigerianske hovedstaden. Dette oppdraget var nesten over, da bilbomen i dag la FN-hovedkvarteret i grus. Det var norsk UD som skaffet henne jobben i Nigeria.

- Dyp sorg - Våre tanker går til Ingrids ektefelle og familie, som vi nå føler med. Så er det verdt å sende varme tanker til hennes kolleger i justisdepartementet, der hun skulle returnere til en avdeling som allerede er rammet av tragedien 22. juli, sier Støre.

- Det er med dyp sorg og sjokk at vi har fått vite at hun ble drept i angrepet.

Midtgaard arbeidet i kampen mot korrupsjon og narkotika i avdelingen UNODC i FN-systemet i Nigeria, og hadde vært i jobben siden høsten 2010.

- Vi krever at de som er skyldig blir funnet, tatt og stilt til ansvar, sier utenriksminister Støre.

Utenriksministeren omtaler Midtgaard som en usedvanlig dyktig jurist, og var ettertraktet som juniorekspert.

- UNODC er en viktig del av FN i kampen mot kriminalitet og narkotika, og Ingrid gjorde en god jobb der.

DREPT: Ingrid Midtgaard (30) ble drept i Nigeria på jobb for FN. Foto: FN
DREPT: Ingrid Midtgaard (30) ble drept i Nigeria på jobb for FN. Foto: FN Vis mer

Støre vil ikke kommentere om jobben som juniorekspert i UNODC er spesielt risikoutsatt.

Minst 18 drept 30-åringen var blant minst 18 drepte i et bilbombeangrep på FN-kontoret. Det er ventet at dødstallet kan stige.

Vitner forteller om en stor eksplosjon etter at en bil med sprengstoff ifølge øyenvitner dundret gjennom porten og inn i bygningen, som rommer rundt 400 FN-ansatte.

- Da bilen var inne gikk den rett til kjelleren og eksploderte. Folk i resepsjonen og til høyre og venstre for der eksplosjonen skjedde ble drept. Hele bygningen, fra bunn til topp, var fylt med brann og røyk. Jeg så seks døde bli hentet ut av bygningen. Jeg kan ikke tro det, sier nabo James John, som var vitne til angrepet.

Den islamistiske militantgruppen Boko Haram har påtatt seg ansvaret for bombenangrepet, melder BBC. Gruppen har vært i kontant konflikt med regjeringen helt siden begynnelsen av 1950-tallet, og blant lokalbefolkningen kalles gruppens medlemmer ofte for «talibanere».

Dagbladet.no kommer med mer.

KOM MED BUDSKAPET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte fredag kveld pressen etter at Ingrid Midtgaard (30) ble bekreftet drept i et selvmordsangrep mot FN-kontoret i Abuja i Nigeria i formiddag.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
KOM MED BUDSKAPET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte fredag kveld pressen etter at Ingrid Midtgaard (30) ble bekreftet drept i et selvmordsangrep mot FN-kontoret i Abuja i Nigeria i formiddag. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer