Ingstad i 100 år

- Du er det mest levende mennesket jeg kjenner. Du har lyset i deg - du er en bit av det norske flagg. Du er snill som et uvær!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med kong Harald ved sin side mottok Helge Ingstad denne hilsenen fra vennen gjennom femti år, Jacob Weidemann, på sin 100-årsdag i går.

Her var stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl og statsminister Kjell Magne Bondevik og 80 andre av Ingstads nærmeste venner. Stedet var Det Norske Videnskaps-Akademi, hvor Ingstad er æresmedlem.

Bondevik ga Ingstad den største gave på dagen: Han kunngjorde at regjeringen vil bidra økonomisk til at det blir reist et monument av Anne Stine og Helge Ingstad. Universitetet i Oslo har gitt sitt samtykke til at monumentet blir reist utenfor Vikingskipsmuseet i Oslo. Billedhoggeren Nils Aas har laget et utkast hvor motivet er et stilisert vikingskip i børstet stål. På den fire meter høye sokkelen skal stå bronserelieff av ekteparet Ingstad. Når den formelle godkjenning av utkastet foreligger fra Universitetet, kan arbeidet startes ganske snart.

- Få nordmenn har satt så klare spor etter seg i dette århundredet som du, sa Bondevik i sin tale, og sammenliknet ham med Fridtjof Nansen som den som hadde fått åpnet folks øyne for naturvern og -glede.

Funnet av de norrøne tufter på Newfoundland har framtvunget en revurdering av verdenshistorien. For Anne Stine og Helge Ingstad fant bevisene for at norrøne menn og kvinner bosatte seg i Amerika 500 år før Columbus. I sin takketale sa Ingstad at det som kanskje hadde betydd mest for ham, var vennskapet.

- Om det dreier seg om indianere eller eskimoer eller andre, så er det lite som skiller oss, sa jubilanten.

GRATULASJONER: På dagen kom kong Harald for å sitte ved bordet til 100-årsjubilanten Helge Ingstad.