Ingunn (35) våknet fastspent under vann

- Rakk ikke å tenke, sier hun til Dagbladet.

PÅ BEDRINGENS VEI: Ingunn Valestrand (35) takker sine redningsmenn, blant dem konkurrentene Petter Solberg og Aslak Olseth, for at hun og samboeren Bjarne Øen (39) er i live etter gårsdagens båtulykke ved Stavanger. Foto: ALF OVE HANSEN/DAGBLADET
PÅ BEDRINGENS VEI: Ingunn Valestrand (35) takker sine redningsmenn, blant dem konkurrentene Petter Solberg og Aslak Olseth, for at hun og samboeren Bjarne Øen (39) er i live etter gårsdagens båtulykke ved Stavanger. Foto: ALF OVE HANSEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STAVANGER/OSLO (Dagbladet): - Alt gikk så fort; på et sekund hadde vi gått rundt, jeg rakk ikke å tenke før vi lå opp ned i vannet, sier Ingunn Valestrand (35) til Dagbladet.

I likhet med samboeren Bjarne Øen (39) ble hun sittende fastspent i sikkerhetsselen etter at Stig Bakke og Øens båt med 2500 hestekrefter kantret under gårsdagens PokerRun-båtløp utenfor Stavanger. Båten holdt 100 knop - eller 185 km/t.

- Jeg var muligens borte et øyeblikk. Da jeg kom til meg selv, satt jeg fast i selen. Heldigvis klarte jeg å komme meg løs og svømme til overflaten, der jeg klamret meg til båten, forteller trebarnsmoren fra Osterøy utenfor Bergen.

Uvisshet
Etter at hun kom seg opp, fulgte noen skremmende øyeblikk.

- Jeg var helt desorientert og visste ingenting om hvordan det hadde gått med de andre. Jeg ble liggende og rope «Hvor er Bjarne?». Han var ikke å se, sier hun.

Samboeren var slått bevisstløs under kantringen og ble sittende fastspent under vann.

Petter Solberg og Aslak Olseth, som lå i tet foran Bakke og Øen før de kantret, snudde straks og kom tilbake for å redde konkurrentene.

- De stupte rett uti, forteller Valestrand.

Etter hvert kom flere til og fikk etter hvert samboeren løs, samt tatt alle de forulykkede opp av vannet.

- Jeg ble fraktet til land og lagt inn i en ambulanse. Jeg visste ingenting om hvordan det hadde gått med Bjarne, sier 35-åringen.

I koma
Samboeren måtte gjenopplives etter å ha blitt skåret løs fra selen. Han lå i natt i koma på Stavanger universitetssjukehus, men ble vekket opp i dag i 13-tida.

- Det var tøft ikke å vite hvordan det kom til å gå med ham. Men nå ser det ut til at det går bra med oss begge; han er medtatt og sløv og har skadet brystbeinet og slått lungene. Men han er våken, puster og svarer når han blir tilsnakket, sier Valestrand.

Selv beskriver hun seg selv som temmelig forslått.

- Jeg har røket korsbånd og sener og har små brudd i ryggen, som enten er kommet nå eller har vært der fra før. Og det er vondt å røre på seg. Men jeg har følelse under fotsålene og er i det hele tatt bare utrolig glad for at vi klarer oss.

Båtens fører, Stig Bakke (48), er alvorlig, men ikke livstruende skadd. I tillegg til Bakke, Øen og Valestrand var det to andre menn i båten, disse to er nå på beina.

- TRAFF BØLGE: Stig Bakke og Bjarne Øens båt, som holdt 100 knop, gikk plutselig rundt under gårsdagens PokerRun utenfor Stavanger. Ifølge flere vitner og folk om bord skyldtes kantringen at den traff en bølge fra en utenforstående fritidsyacht. MMS-foto: FRODE EVJE
- TRAFF BØLGE: Stig Bakke og Bjarne Øens båt, som holdt 100 knop, gikk plutselig rundt under gårsdagens PokerRun utenfor Stavanger. Ifølge flere vitner og folk om bord skyldtes kantringen at den traff en bølge fra en utenforstående fritidsyacht. MMS-foto: FRODE EVJE Vis mer

Bølge
Det er fremdeles ikke på det rene hva som forårsaket kantringen. Men øyenvitner hevder at båten gikk rundt etter å ha truffet en bølge etter en fritidsbåt som krysset konkurransetraseen. Dette underbygges av Valestrands framstilling av hva som skjedde:

- Det var en bølge fra venstre som gjorde at vi gikk rundt, konstaterer hun.

Valestrand berømmer Bakkes båtføring.

- Ingen kunne klart seg bedre enn ham i situasjonen som oppsto. Han er en utrolig dyktig fører, sier trebarnsmoren, som forteller at båten slett ikke holdt maksimumsfart da ulykken skjedde.

- Stig låste farten på 100 knop fordi han hadde så mange passasjerer om bord, forklarer hun.

35-åringen tror neppe det ville gått så bra med henne og de andre om bord dersom ikke Solberg, Olseth og de andre hadde kommet til unnsetning.

- De gjorde en fantastisk innsats, sier hun.

- Sikkerheten god
Valestrand er selv involvert i å arrangere PokerRun. Hun understreker at sikkerheten er godt ivaretatt under arrangementene.

- Alt skjer i veldig kontrollerte former, blant annet med politivakt, sier hun.

På grunn av ulykken er neste runde av PokerRun, i Bergen og Austevoll, avlyst.

- Det er veldig trist. PokerRun er et familiearrangement, for eiere av alle typer båter, sier Valestrand.

- Vil du delta i et slikt båtløp igjen etter dette?

- Om jeg kommer til å delta i et løp med slike båter igjen, er jeg ikke sikker på, men jeg er en stor båtentusiast og vil definitivt fortsette å være i miljøet og på sjøen, konstaterer Ingunn Valestrand fra sykehussenga.

I VANNET: De fem i Stig Bakke og Bjarne Øens splitter nye speedbåt havnet i vannet etter at båten kantret i 100 knops fart. Foto: TORJUSSEN FOTO
I VANNET: De fem i Stig Bakke og Bjarne Øens splitter nye speedbåt havnet i vannet etter at båten kantret i 100 knops fart. Foto: TORJUSSEN FOTO Vis mer