Ingvar Kamprad overlater IKEA til sin yngste sønn

Ingvar Kamprad trer ut av styret i IKEA og overlater roret til sin yngste sønn.

GENERASJONSSKIFTE: Ingvar Kamprad tar et nytt steg inn i pensjonistenes rekker. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
GENERASJONSSKIFTE: Ingvar Kamprad tar et nytt steg inn i pensjonistenes rekker. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ingvar Kamprad (87) har bygget opp Ikea til å bli et av verdens mest suksessrike selskaper. Det har også gjort den svenske gründeren til en av verdens rikeste menn.

Bloomberg rangerer Ingvar Kamprad som verdens 5. rikeste person, med en formue på 52,7 milliarder dollar, tilsvarende mer enn 305 milliarder kroner.

For 70 år siden Det hele startet i 1943, da Kamprad som 17-åring la grunnlaget for det som i dag er en global suksess-historie uten sidestykke. I 1963 åpnet han den første IKEA-butikken i Norge, på Nesbru utenfor Oslo. Det var den første butikken utenfor Sverige. I dag teller konsernet mer enn 300 varehus i 38 land.

I 1986 sluttet Kamrad som konsernsjef og ryktene om at han var på vei ut av selskapet fortsatte i fjor høst, etter at det ble klart at de tre sønnene var i ferd med ta over.

I forrige uke uttalte han at kom til å fortsette å jobbe, men i dag forteller di.se at han tar et nytt skritt inn i pensjonistenes rekker.

Yngste sønn blir styreleder Ingvar Kamprad yngste sønn Mathias Kamprad tar over som styreleder i Inter Ikea, selskapet som eier Ikeas varemerke og konsept. Det betyr at generasjonsskifet er i gang.

— Jeg ser på dette som et bra tidspunkt å forlate styret i Inter Ikea Group. Dermed tar vi også ytterligere ett skritt i det generationsskiftet som har pågått noen år, sier Ingvar Kamprad til di.se.

Mathias Kamprad (44) er født i 1969 og er den yngste av gründerens tre sønner. Han sitter også i styret i stiftelsen Interogo, med base i Luxemburg.

Kamprad slutter ikke helt Det er stiftelsen som eier Inter Ikea. Her vil også Ingvar Kamprad bli sittende. Ingvar Kamprad kommer ikke til å slutte å jobbe. Kamprad vil fortsette som rådgiver. Og han advarer om at han fremdeles kan bli å se på gulvet rundt om på varehusene.

— Vår reise har tross alt kun begynt, sier Kamprad til di.se.

Les også: Christen Sveaas fikk Kamprad med på skuta

50 ÅR I NORGE: I 1963 åpnet Ingvar Kamprad det første varehuset i Norge. I 1998 åpnet han det andre i Oslo, her på Furuset. Foto EIK/ROBERT S. Dagbladet
50 ÅR I NORGE: I 1963 åpnet Ingvar Kamprad det første varehuset i Norge. I 1998 åpnet han det andre i Oslo, her på Furuset. Foto EIK/ROBERT S. Dagbladet Vis mer