Ingvid (16) lå hardt skadd bak et piano. Lillesøster Frida (14) gjemte seg i en grotte

Begge søstrene overlevde massakren. I dag så de drapsmannen igjen for første gang.

FERDIG MED Å VITNE:  Ingvild Leren Stensrud (17) vitnet i retten i dag, og ble støttet av søsteren Frida (15). Begge søstrene overlevde massakren på Utøya. Foto: Håkon Eikesdal
FERDIG MED Å VITNE: Ingvild Leren Stensrud (17) vitnet i retten i dag, og ble støttet av søsteren Frida (15). Begge søstrene overlevde massakren på Utøya. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22. juli i fjor ble Ingvild Leren Stensrud (17) truffet av to av gjerningsmannens kuler da hun forsøkte å gjemme seg bak et piano i Kafébygget.

I rommet hun oppholdt seg i ble sju personer drept. Stensrud, som da bare var 16 år, ble liggende hardt skadd under noen av dem, slik at hun ikke klarte å komme seg opp.

I dag vitnet hun for Oslo tingrett om grusomhetene.

- Jeg var ganske nervøs i starten, men etter hvert gikk det fint. Nå er det veldig deilig å være ferdig, sier hun til Dagbladet.

Det er første gang hun har sett drapsmannen siden massedrapene.

-  Jeg har bare sett ham på TV, men jeg holdt blikket på dommere og aktor og fokuserte på dem. Jeg konsentrerte meg ikke så mye om ham, forteller hun.

Lillesøster på øya Også Stensruds lillesøster Frida Leren Stensrud (15) måtte flykte fra drapsmannen på Utøya. Hun var da bare 14 år gammel. I dag var 15-åringen med i Oslo tingrett for å støtte storesøsteren.

Mens Ingvild lå hardt skadd i Lillesalen gjemte Frida seg i en grotte ved vannet.

- Da jeg var i livsfare var konsentrasjonen bare på å overleve, men med en gang jeg var i sikkerhet begynte jeg å engste med for Frida. Jeg begynner å spørre de jeg treffer om de har sett henne, forteller storesøsteren.

Først i ambulansen på vei til Bærum sykehus får hun vite at lillesøsteren er i live.

- De som sitter sammen med meg bak i ambulansen ringer moren min. Da har de akkurat vært på Sundvolden og der har de funnet søsteren min. Da får jeg vite at hun er i live, forteller hun.
 Faren til de to jentene Ole Magnus Stensrud forteller at det var svært tøft i timene da de ikke visste hvordan det gikk med dem.

Ringte moren - Ingvild ringte moren da hun var i Lillesalen, men det var ikke mulig å skjønne hva hun sa. På nettet så vi at det var skyting på Utøya. Vi var ikke så langt unna så vi satte oss i bilen og kjørte mot Sundvolden med en gang, sier han.

- Jeg snakket lavt fordi jeg er redd for at noen skal høre oss. Vi har en veldig kort samtale hvor jeg sier : «Jeg er skutt», men hun oppfatter ikke hva jeg sier. Jeg sier at jeg er glad i dem, men det får det ikke med seg, fortalte Ingvild da hun vitnet.

Ole Magnus Stensrud forteller at telefonsamtalen bare gjorde dem mer engstelig. 

- Vi skjønte at noe hadde skjedd med henne, forteller han.

Les også : - «Mamma» sto det da telefonen ringte. Men jeg så at hun var død