Ingvild døde i organkø

Ingvild Reinskou (24) måtte ha nye lunger for å overleve. Torsdag døde hun på Aker sykehus i Oslo. Hun sovnet stille inn, uten smerter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingvild ventet i et halvt år på nye organer, men døde til slutt i organkøen. De siste ukene kjempet hun for livet i respirator på Aker sykehus i Oslo.

Ingvild ble født med sykdommen cystisk fibrose. Hennes liv var bra inntil for ett år siden. Da eksploderte sykdommen. Den førte til at en bakterieinfeksjon gikk til angrep på lungene hennes. Tykt seigt slim, gjorde at de resistente bakteriene fikk vokse som de ville.

Respirator

Det ble vanskeligere og vanskeligere å puste for Ingvild. Til slutt var hun så syk, at hun selv ba om å bli lagt i respirator. I mens fortsatte hun å vente på nye organer.

Dagbladet skrev om Ingvild første gang få dager etter at hun hadde kommet i respirator. Egentlig hadde vi en intervjuavtale med henne. På telefonen fortalte hun hvor sterkt hun ønsket å sette søkelyset på donasjon, og slik bidra til at flere tar stilling til det viktige spørsmålet.

Men plutselig, like før vi skulle treffe henne på sykehuset, ble hun dramatisk verre. Likevel ønsket Ingvild at Dagbladet skulle ta opp saken, og vi møtte hennes pårørende på medisinsk overvåkning.

Våket

Foreldrene til Ingvild var ved datterens side hele døgnet den siste tiden hun levde. Også søsknene og venninnen var hele tiden i nærheten mens hun kjempet for livet sitt.

De håpet til det siste at nye organer skulle komme, og gi dem Ingvild tilbake. Små livstegn ga dem grunn til å håpe. Ingvild ga dem lette trykk når de holdt henne i hånda, hun gløttet på øynene når hun ble snudd i senga. De spilte vakker musikk for henne så ventetiden ikke skulle bli så lang, og friske blomster sto i vinduskarmen på sykehuset.

Torsdag morgen klarte ikke Ingvild mer. Lungene hennes var blitt for svake. Ingvilds ønske var å donere bort sine friske organer, men den hissige infeksjonen i lungene hennes gjorde det umulig. Smittefaren var for stor.