Ingvild orker nesten ikke dusje

Drakk vann med giardia-parasitten i 2004. Fortsatt syk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/ BERGEN (Dagbladet.no): Ingvild Iden Høiland (32) fikk i seg Giardia-parasitten gjennom drikkevannet i Bergen høsten 2004. I dag, tre år senere, er hun fortsatt sykemeldt og sliter med store problemer etter parasittangrepet.

Hun er en av over 20 personer som har fått påvist kronisk utmattelsessyndrom etter vannskandalen i Bergen.

- Sykdommen begynte som en ekstrem magesjau som aldri ga seg. Jeg kastet opp, hadde diaré, sterke magesmerter og svært nedsatt allmenntilstand. I løpet av høsten 2004 gikk jeg ned 10 kilo. Den første tiden var forferdelig, men jeg trodde at jeg skulle bli bra igjen og trøstet meg med det, forteller hun.

Ga seg ikke

Høiland ble behandlet med antibiotika, men sykdommen ga seg ikke.

- Mageproblemene bare fortsatte. I tillegg var jeg svimmel og hadde synsforstyrelser. Etter et år forsøkte jeg å jobbe, men jeg måtte slutte etter kort tid. Jeg ble bare dårligere, sier Høiland.

Både Høiland og legen hennes trodde at hun slet med ettervirkninger av Giardiaen. Men da hun ikke ble bedre ble de bekymret. Til slutt kom hun i kontakt med professor i nevrologi ved Haukeland universitetssykehus Harald Nyland. Han ga henne diagnosen ME.

En kartlegging gjort av sykehuset viser at mer enn 100 personer sier de fortsatt er kronisk trøtte etter at de fikk i seg parasitten. Så langt har over 20 personer fått diagnosen, men flere kan være rammet.

SYK AV DRIKKEVANNE:  Ingvild Iden Høiland (32) fikk kronisk utmattelsessyndrom for tre år siden, men er ikke bitter. - Det har jeg ikke krefter til, sier hun. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
SYK AV DRIKKEVANNE: Ingvild Iden Høiland (32) fikk kronisk utmattelsessyndrom for tre år siden, men er ikke bitter. - Det har jeg ikke krefter til, sier hun. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Hverdagen med ME

- Jeg opplever ME som en veldig invalidiserende sykdom. Til tider er jeg så utslitt at jeg ikke orker å dusje eller sette en tallerken inn i oppvaskmaskinen. Jeg blir hindret i all fysisk aktivitet, og blir også hindret fra å delta på sosiale ting fordi jeg ikke orker, forteller hun.

Høiland var ute i fødselsperminsjon da hun ble syk.

- Nå får jeg behandling for ME og det går gradvis bedre. Håpet er at jeg skal komme meg ut i jobb igjen, men fortsatt blir jeg sykemeldt for seks og seks måneder av gangen.

Du fikk sykdommen gjennom vannet i springen, er du bitter på kommunene for det som har skjedd?

- Jeg har hatt så lite krefter at jeg har ikke kunnet bruke energi på å være bitter. Jeg har kanskje grunn til å være bitter, men velger bruke kreftene på andre ting, sier hun.

- Ta sykdommen på alvor

I dag ble det kjent at Giardia-parasetten er påvist i drikkevannet også i Oslo. Folk oppfordres til å koke vannet, men helsemyndighetene er usikre på om vi har å gjøre med den varianten av parasitten som angriper mennesker.

- Forskjellen på Oslo og Bergen er at i Bergen så ble parasitten oppdaget fordi det var en epidemi av folk som ble syke. I Oslo er det ikke meldt om noen tilfeller av sykdom. Dette kan tyde på at dette er en type som ikke smitter mennesker, men med Bergen i bakhodet har vi likevel sendt ut en føre vár-varsel, sier kommuneoverlege Eilif Rytter til Dagbladet.no.

Høiland oppfordrer folk i Oslo som eventuelt blir syke om å ta sykdommen på alvor.

- Ta kontakt med lege, og sørg for at du bruker antibiotika til du er helt frisk. Jeg tror kanskje at jeg ikke klarte å ta helt knekken på alle parasittene, og at noen av dem overlevde i magen min. Det kan ha vært det som gjorde at jeg ikke er blitt frisk, sier hun.