«Inka-president» Toledo seiret i Peru

Den tidligere skopusseren Alejandro Toledo er valgt til president i Peru. Det er første gang peruanerne har valgt en høylandsindianer til statssjef, til tross for at inkarikets etterkommere utgjør flertallet av innbyggerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toledo vant andre valgomgang med drøye 52 prosent av stemmene, foran tidligere president Alan Garcmas drøye 47 prosent.

På tross av oppfordringer til å stemme blankt, gjorde bare noe over to prosent det. Vel ti prosent av stemmene var ugyldige.

Utenlandske valgobservatører er fornøyd med valget, og Toledo har, etter en hard og bitter valgkamp, derfor vunnet en klar og utvetydig seier.

Knekke korrupsjonen

Toledo stilte opp mot daværende president Alberto Fujimori i fjor, men trakk seg fra andre valgomgang grunnet fusk. Fujimori fulgte valget fra Japan og sa fra seg presidentembetet via faks.

For Toledo er det nå om å gjøre å føre Peru inn i en ny æra, knekke korrupsjonen og få i gang økonomien. Og han vil legge bak seg den skitne valgkampen.

- Jeg har svak hukommelse for hevn og omkamp. Jeg har alt glemt det de gjorde mot meg. Peru venter på oss alle og det er ikke tid til forfølgelse, til heksejakt, men ja sannelig er det rom for å ikke tillate at folk kan slippe unna loven og gå straffefrie, uttalte Toledo.

Garcma gratulerte Toledo og tilbød hjelp og støtte med å danne regjering. Lourdes Flores, som stilte i første omgang, kalte valget for «en demokratisk fest, rein og fredelig, som avslutter autoritært styre og omstridte valg».

Har satt i gang tiltak

Toledo overtar 28. juli og vil utnevne sine statsråder de kommende dagene. Han har allerede nevnt noen navn. Toledo ønsker hjelp av den sittende overgangspresidenten Valentmn Paniagua, som i det stille har ryddet opp i den militære overkommandoen og satt i gang tiltak mot korrupsjonen. Toledo vil videre ha med seg den sittende, midlertidige statsministeren, Javier Pérez de Cuéllar, tidligere generalsekretær i FN.

Toledos parti, Det mulige Peru, er det største i parlamentet, men har ikke flertall med 45 av i alt 120 seter.

HISTORISK: Den tidligere skopusseren Alejandro Toledo er valgt til president i Peru.