Inkaene fetet opp barn for å ofre dem

Mumifiserte lik avslører offer-ritualene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hårprøver fra mumifiserte barnelik viser at inkaene fetet opp barn i flere måneder før de til slutt drepte dem i offersermonier.

Det viser en ny britisk studie, melder Reuters.

Forskerne har gjennomført kjemiske analyser av fire mumier som er blitt funnet høyt i Andes-fjellene.

De fire likene skal ha vært mellom seks og femten år da de ble drept. Forskerne har blant annet sett på likenes hår, noen hårstrå opp mot 25 centimeter. Det har gitt dem mulighet til å skaffe seg et bilde over hvordan barna levde før de ble drept, siden det tar anslagsvis 2,5 år for hår å vokse så langt.

– Det ser ut til at barna ble ledet til gravkammeret i et tolv måneder langt ritual, før de ble bedøvet og drept offentlig, sier Timothy Taylor, forsker ved University of Bradford, til Reuters.

Endringer i isoptopene viser at barn i utgangspunktet hadde en vegetarisk diett. Men omtrent tolv måneder før de døde, endret dietten seg, og de fikk mat som vanligvis var forbeholdt eliten, som mais og kjøtt. Dette viser ifølge forskerne hvordan barnas status ble endret da det ble klart at de skulle ofres.

Funnene indikerer også at inkaene tok barna som skulle ofres med på pilgrimsreiser før de ble drept.

– Vi ser på prosessen som startet lenge før de ble drept, sier lederen av studien, Andrew Wilson, arkeolog ved University of Bradford.

– Dette er første gang vi har kunnet forske på de som faktisk ble ofret, og se på hva de spiste og hva som skiller dem fra de som ikke ble ofret, sier Wilson.

MACHU PICCHU: Den velutviklede byen i Andesfjellene ble funnet i 1911. Den gamle byen er blitt et symbol på Inkariket. Foto: EITAN ABRAMOVICH/AFP/Scanpix
MACHU PICCHU: Den velutviklede byen i Andesfjellene ble funnet i 1911. Den gamle byen er blitt et symbol på Inkariket. Foto: EITAN ABRAMOVICH/AFP/Scanpix Vis mer

De frosne mumiene skal være svært godt bevart. De er funnet på den høyestliggende arkeologiske utgravningen i verden, ifølge Reuters. Funnene gir kunnskap om ofrenes bakgrunn og hvordan deres sosiale status ble forhøyet før de skulle bli ofret.

Inkariket er blitt betegnet som Amerikas romere. De bygde opp et enormt imperie, som i 1532 – da spanjolene invaderte Sør-Amerika – omfattet det nåværende Peru og Ecuador, i Bolivia og de nordligste delene av Argentina og Chile.

De reiste byer som Machu Picchu, som ble gjennopptaget i 1911. Inkaene tilbad sola som en guddom.

Inkaene fetet opp barn for å ofre dem
INKAGRUVE: I Cerro Rico-gruvene i Potosi ble inkaene brukt som slaver da spanjolene hentet ut sølv.
GAMMELT SAMFUNN: Inkariket blir kalt Amerikas Romerrike. Her er Colca Canyon i Andesfjellene.