Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Inkassoeksplosjon blant ungdom

Inkassogiganten Lindorff AS opplever kraftig vekst av saker mot ungdom mellom 15 og 18 år. Nå frykter de en oppvoksende generasjon av betalingsudyktige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra i fjor til i år økte ungdommens inkassobunke med 36 prosent, viser Lindorffs egne tall. I gjennomsnitt skylder unge inkassoslaver 400 kroner - beløp som raskt dobler seg når inkassosalærene slår inn.

Bekymring

Den kraftige økningen skaper stor bekymring i Lindorff, som med 46 prosent av markedet er størst på inkasso i Norge. Selv om antallet saker mot ungdom er få i forhold til resten av inkassomarkedet, mener de den kraftige veksten gir grunn til å slå alarm.

- Vi må ta forbehold om at noe av økningen kan skyldes endringer i vår kundeportefølje. Men likevel er økningen så kraftig at den ikke kan forklares på annen måte enn at ungdom ikke er klar over ansvaret de tar på seg når de kjøper på kreditt, sier administrerende direktør i Lindorff AS, Kjersti Monland, til Dagbladet.

Ingen annen kundegruppe er i nærheten av å øke så kraftig. I langt større grad enn før sendes inkassokrav til barn helt ned i barnehagealder.

- Tar vi alle mellom 0 og 18 år, er økningen på 27 prosent. Men de aller yngste skyldes nok at mor og far kjøper i barnas navn, eller har problemer med å betale barnehagen, sier hun.

Monland frykter store problemer i framtida hvis ikke dagens ungdom tar ansvar og læres opp til å takle kjøpepresset de i økende grad utsettes for.

Foreldre får trøbbel

- Økningen i inkassosaker mot ungdom sier mye om de betalingsholdningene vi risikerer å møte i framtida, tror Monland.

Inkassoselskapene må gå på foresatte når de skal kreve penger av folk under 17 år. I utgangspunktet har ikke mindreårige lov til å stifte gjeld eller skaffe seg kreditt på egen hånd, men med foresattes underskrift er veien åpen for å bruke penger de kanskje ikke har når regningen kommer.

- Selv om mindreårige formelt sett ikke kan pådra seg betalingsanmerkninger, kan gamle synder henge med til etter at de har fylt 18 år. Da er de ansvarlige for egen gjeld, og risikerer anmerkning. Det er ingen hyggelig bursdagspresang, advarer Monland.