Inkassotrusler endte i retten

En nordlending mente det var helt greit å true en inkassoansatt med rundjuling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nå er 49-åringen dømt til 15 dager betinget fengsel i Oslo tingrett for oppførselen. Mannen møtte opp i inkassobyrået CIS Norges lokaler i Oslo i fjor høst. Der ba han om å få snakke med en saksbehandler i forbindelse med at inkassobyrået hadde sendt 49-åringen pengekrav på vegne av parabolselskapet Viasat.

Mannen bestred innkassokravet og var mektig lei de stadige purringene fra inkassobyrået.

«Blomstrende» språk

Ifølge tiltalen skal 49-åringen ha truet med å lemleste en 36 år gammel kvinnelig inkassosaksbehandler om han mottok flere inkassokrav. I retten hevdet tiltalte at han ikke truet med å lemleste kvinnen, men at han skulle gi henne så mye juling at hun ikke ville være gangfør på flere uker.

49-åringen hevdet i retten at dette ikke kunne oppfattes som noen alvorlig trussel, ettersom tiltalte er nordlending og derfor har et «blomstrende» språk.

Han hevdet også at slik språkbruk var dagligdags i Nord-Norge. Blant annet kunne slik språkbruk bli brukt overfor ulydige barn, på lik linje med at unger kunne bli truet med ris av foreldre. Å rise sine barn er for øvrig forbudt i Norge.

Tok bilder

Under konfrontasjonen med kvinnen, som tiltalte oppfattet som nebbete og nesevis, tok han fram et kamera og knipset et bilde av saksbehandleren. Det var ikke film i kameraet, men det visste ikke kvinnen.

Etter hendelsen på kontoret til inkassobyrået har kvinnen levd i redsel for å møte 49-åringen igjen. Hun trodde han hadde et bilde av henne og hun fryktet hva som kunne skje med henne når hun gikk mellom kontoret på Ulven i Oslo og hjemmet sitt.

Redusert straff

Aktor mente at 21 dagers betinget fengsel og en bot på 5000 kroner ville være en passende straff for 49-åringen, men retten mente dette var for strengt. I formildende retning peker retten på at mannen hadde grunn til å være forbannet på saksbehandlingen han hadde møtt forut for episoden på inkassobyrået.

49-åringen prosederte i retten på at han var ansatt i Riksrevisjonen og forundret over at inkassobyrå hadde så dårlige rutiner at de ikke fikk stanset inkassosaken mot ham, som han mener var uberettiget.

Straffeutmålingen ble derfor redusert til 15 dager betinget fengsel og en bot på 3000 kroner.