Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Inkatempel under Titicaca

Nede i den gigantiske innsjøen fant arkeologene det de tror er et over 1000 år gammelt tempel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 180 meter lang og 45 meter bred vegg møtte dykkerne på arkeologisk tokt i Titicaca-sjøen på grensa mellom Bolivia og Peru. 20 meter under vannoverflata ligger ruinene, som de antar er 1000 til 1500 år gamle.

Helt siden spanjolene ankom området på 1500-tallet, har ryktene gått om templer og byer under den hellige innsjøen. Veggen ble funnet nær den hellige Måne-øya. I samme område fant dykkerne også en rekke andre objekter fra inkatida.

Tror ikke det var tempel

I 15 dager undersøkte italienske Akakaor geografiske utforsknings-selskap området rundt Sol-øya og Måne-øya. Tirsdag offentliggjorte de de tempelfunnet.

Bolivianske myndigheter godtar ikke italienernes forklaring. De mener veggen må ha vært brukt til landbruksformål, skriver nyhetsbyrået AP.

- Ingenting tyder på et dette var et tempel, hevder vise-kulturministeren.

Skatter under vann

Han kritiserer at italienerne ikke roser den lokale guiden de var forpliktet til å ha med seg. Bolivianerne understreker også at denne oppdagelsen ville vært umulig uten de tidligere ekspedisjonene som de selv har utført.

Inkaene mente at de stammet fra Titicaca-sjøen, og at guden Viracocha utførte skapelsen der. Flere legender beskriver byer og skatter under vann.

HELLIG INNSJØ: Bolivianerne liker ikke at den italienske forskergruppa tar hele æren for det oppsiktsvekkende funnet.
SKATTEJAKT: 30 vitenskapsmenn fra Europa og Latin-Amerika undersøkte Titacaca-sjøen, som ligger på 3810 meter. Innsjøen er verdens høyeste navigerbare.