Inkluderende hysj-sjef

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST-sjef Jørn Holme frykter lynsjing av norske muslimer hvis Norge rammes av terror. Politiets sikkerhetstjeneste er bekymret for at muslimske nordmenn kan bli angrepet av høyreekstreme elementer og for polarisering i befolkningen. Men det er positivt at Holme velger å vri debatten fra overvåkning til nordmenns holdninger. PST-sjefen sier rett ut at nordmenn er uerfarne og «litt dumme» når det gjelder synet på mangfold, integrering og islam. Dermed gir han uttrykk for det mange muslimer lengter etter å høre: «Vi må slutte å kreve at norske muslimer gang på gang tar avstand fra terror». Vanlige muslimer har, selvsagt, like lite til felles med fundamentalister og terrorister som kristne med fundamentalister og nynazister.

Onsdag deltok Holme for første gang i et debattmøte arrangert av Muslimsk Studentsamfunn. Flere unge muslimer mener de blir overvåket. De føler seg mistenkeliggjort, de blir stadig stilt til ansvar for terrorhandlinger overalt i verden.

Det er ikke rart siden mange blander islam og ytterliggående islamisme. Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen uttalte for eksempel før forrige valg at alle muslimer i Norge bør overvåkes i kampen mot terror. Ikke minst fordi slike synspunkter dessverre deles av mange, er det betimelig med klar tale fra Holme som faktisk er satt til å overvåke.

Ifølge hysj-sjefen har PST spesiell oppmerksomhet rettet mot rundt 200 personer. Noen av disse er muslimer. Han forsikret at tjenesten verken er opptatt av islam eller kristne, etnisitet eller gruppetilhørighet. Virksomheten rettes mot ekstreme miljøer som er villig til å bruke vold. Poenget er å skyte med harpun, ikke fiske med trålpose.

Han er den første hysj-sjefen med politisk bakgrunn. Holme var statssekretær for Odd Einar Dørum og tidligere statsadvokat i Økokrim. Større åpenhet rundt PST er viktig for å øke tilliten i hele befolkningen. Holme bidrar til det.