- Inkompetent

President George W. Bush har fått en ny merkelapp av velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Pew Research Center har de siste årene regelmessig spurt amerikanske velgere hvilket ord de mest forbinder med George W. Bush. Ingen alternativer blir gitt - de spurte velger selv hvilket ord de ønsker.

Den siste målingen fra mars er dårlig nytt for presidenten, som lenge har slitt på meningsmålingene. Det ordet flest nå forbinder med George W. Bush er «inkompetent» etterfulgt av «god,» «idiot» og «løgner,» skriver TIME.

- Serie feilgrep

Ifølge AFP er «inkompetent» også det ordet som går igjen både blant demokrater og republikanere i Washington når de omtaler Bush-administrasjonen. 

Etter flere måneder med fokus på Irak, økende budsjettunderskudd, justisdepartementets tabbe som nær ødela rettsaken mot Zacarias Moussaoui, korrupsjonsskandaler med lobbyister og håndteringen av havnesikkerheten, kommer kritikken mot Det hvite hus nå også fra republikanernes egne rekker.

- De har tatt en hel serie feilgrep, sier analytiker Stephen Hess ved Brookins Institution, som selv jobbet som rådgiver for de republikanske presidentene Dwight Eisenhower og Richard Nixon.

- I noen tilfeller er det inkompetent ledelse, sier han og viser til presidentens katastrofale håndtering av situasjonen da orkanen Katrina rammet New Orleans i august i fjor.

- I andre tilfeller er det politisk inkompetanse, mener analytikeren og viser til administrasjonens feilvurdering av den politiske situasjonen rundt havnesikkerhetsavtalen med det arabiske selskapet Dubai Ports World - en avtale presidenten tviholdt på tross politisk storm fra begge partier i kongressen.

UPOPULÆR: En rekke politiske feilgrep har gjort den amerikanske presidenten upopulær, mener politiske observatører. Her snakker Bush på en republikansk middag i Washington 16. mars. Foto: Scanpix/EPA
UPOPULÆR: En rekke politiske feilgrep har gjort den amerikanske presidenten upopulær, mener politiske observatører. Her snakker Bush på en republikansk middag i Washington 16. mars. Foto: Scanpix/EPA Vis mer

Moussaui-tabben

Demokratenes kongressleder Harry Reid brukte i forrige uke ordet «inkompetent» tre ganger i to setninger, da han kommenterte justisdepartementets håndtering av rettsaken mot Zacarias Moussaoui.

- Dette viser inkompetansen i Washington under denne administrasjonen, sa Reid.

Den franske statsborgeren Moussaoui er den eneste personen som er stilt for retten etter terrorangrepene 11. september 2001. Men etter at det i forrige uke ble kjent at en jurist i justisdepartementet hadde forsøkt å påvirke flere vitner i saken, er trolig Moussaoui sikret mot lovens strengeste straff for medvirkning til terrorangrepet.

Før 11. september

Da den tidligere Texas-guvernøren Bush overtok Det hvite hus i januar 2001, mente politiske observatører at han hadde med seg et politisk lag som var ekstremt kompetent.

Men nyhetsbyrået AFP minner om at ord som «inkompetent» og «arrogant» var vanlige i omtale av Bush-administrasjonen i månedene før terrorangrepene 11. september.

Etter at republikanerne mistet kontrollen over senatet i mai 2001, fordi republikaneren Jim Jeffords meldte seg ut av partiet i protest mot Bush-administrasjonens torpedering av Kyoto-protokollen, stilte flere kommentatorer spørsmålstegn ved presidentens politiske kløkt.

Samtidig kom den amerikanske økonomien inn i en nedgangskonjunktur. Presidentens meningsmålinger stupte sammen med børskursene, og flere kritikere mente at han tilbragte for mange dager på ferie i Texas. I juli 2001 viste meningsmålingene at bare 50 prosent av amerikanerne var fornøyd med jobben presidenten gjorde.

Så kom 11. september. Rekordhøye 80 prosent sa seg fornøyd med presidentens innsats i månedene etter terrorangrepet, og tre år senere ble presidenten gjenvalgt med god margin mot utfordreren John Kerry.

I dag har presidenten sunket under nivået presidenten lå på før krigen mot terror. Bare 34 prosent sier i dag at de er fornøyd med presidentens innsats, mens 60 prosent sier han gjør en dårlig jobb.