Per Sandberg om Frp-ere

- Inkompetente krigshissere

Per Sandberg karakteriserer partikameratene Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde som kunnskapsløse og uten peiling.

KRITISK: Per Sandberg karakteriserer partikameratene Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde som kunnskapsløse og uten peiling. Reporter: Gunnar Hultgreen Video: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Få, om noen norske politikere, har et nærere forhold til Iran, enn tidligere fiskeriminister og mangeårig stortingsrepresentant Per Sandberg.

Nå er han forbannet, men ikke sjokkert, etter at hans to tidligere kolleger på Stortinget, partivennene Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen gikk ut og fortalte at de ville stå last og brast med USA og Donald Trump, i konflikten med Iran.

«Krigshissere»

- Tybring-Gjedde og Amundsen er to inkompetente krigshissere. De sitter i Stortingets Utenriks- og forsvarskomiteen. Det beste jeg kan si om de to, er at de er fullstendig uten peiling. De er kunnskapsløse, sier Per Sandberg til Dagbladet.

- Har de gjort noe annet enn å si at de vil støtte USA og Donald Trump ved en konflikt med USA?

- De sitter i komiteen som sammen med regjeringen har ansvaret for vår sikkerhetspolitikk. Med sitt utspill i Klassekampen, hvor de vil støtte en krig mot Iran, sier det nok om hvor kunnskapsløse de er. Dette handler om at det neste år er valg i USA, og Trump gjør som presidenter før ham – finner en ytre fiende.

«Kunnskapsløshet»

- Det er bare trist når de to representantene fra Fremskrittspartiet framstår som nyttige idioter. Inkompetente krigshissere som kjøper argumentasjonen til John Bolton (USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver i Donald Trumps regjering, red.anm.). De er med og hisser opp stemningen.

- Nå er det vel krigshissere både i USA og Iran?

- Det er ingen tvil om at det er krigshissere på begge sider. Det alvorlige for oss i Norge er at to av medlemmene Utenriks- og forsvarskomiteen sitter på fanget til terrororganisasjonen Folkets Mujahedin og John Bolton. Det er håpløst. De kjøper retorikkene og avdekker samtidig en kunnskapsløshet som er farlig, sier Sandberg.

- Men har ikke du selv vært en del av det sentrale USA-vennlige miljøet i Frp?

- Jeg har ingen problemer med å innrømme det. Men når det gjelder politikk, er det minste vi kan forvente at de som driver med politikk, tar et dypdykk og setter seg inn i hva det handler om. Utenriks- og internasjonal politikk var ikke mitt felt da jeg satt på Stortinget. Men etter at jeg ble interessert i Iran, har jeg hentet inn kunnskap.

«Uforsvarlig»

- Kompetanse og evnen til å se konsekvenser er viktig. Det skjønner ikke Tybring-Gjedde og Amundsen. En krig – som de hisser til – vil føre til enorme ødeleggelser, tapte menneskeliv, enorme flyktningestrømmer og forferdelige menneskelige lidelser.

- UFORSVARLIG: Per Sandberg, her sammen med kjæresten Bahareh Letnes, mener det er direkte uforsvarlig å hisse til krig. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
- UFORSVARLIG: Per Sandberg, her sammen med kjæresten Bahareh Letnes, mener det er direkte uforsvarlig å hisse til krig. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Tybring-Gjedde og Amundsen er redd for Islam. Inkompetanse og krigshissing er uforsvarlig, sier Per Sandberg.

- Men det er jo ditt parti, partiet du satt i ledelsen for i en mannsalder, som har plassert Tybring-Gjedde og Amundsen i Utenriks- og forsvarskomiteen?

- Ja, der har det ikke noe å gjøre. Ingen av dem har noe på Stortinget å gjøre i det hele tatt. En eventuell krig vil føre til nye millioner av mennesker på flukt. Er det disse flyktningene Tybring-Gjedde og Amundsen vil ha til Norge. Når de går ut og hisser til krig, må de være forberedt på konsekvensene, sier Per Sandberg.

«Provosert»

Den tidligere mangeårige nestlederen i Frp og statsråden er også provosert av Frp’s Morten Wold, en av Stortingets visepresidenter, og enkelte representanter fra andre partier som han mener opptrer som nyttige idioter for Folkets Mujahedin.

- Er Folkets Mujahedin en terrororganisasjon?

- Selv om USA har tatt dem av terrorlista, og de kaller seg et politisk parti, er virkeligheten at de har tatt livet av mange tusen mennesker og bruker terror.

- Faktum er at Tybring-Gjedde og Amundsen hisser til krig og stiller seg på siden til Folkets Mujahedin, Saudi-Arabia, Israel og USA. Mens resten av verden stiller ser bak atomavtalen med Iran.

- Men støtten til USA er nå Frp's offisielle politikk?

- Er det noe Frp har vært kjent for, er det å gå i dybden, og det gjelder alt fra utenrikspolitikk til bompenger. Derfor blir det ekstra trist når utenrikspolitikken blir overlatt til de to inkompetente krigshisserne, sier Per Sandberg.

«Paradoks»

- De sier de ikke vil ha krig, men hvis det blir krig, da vil de støtte USA. De forstår ikke at det vil bli en krig hvor hele verden blir involvert. Det blir et paradoks når islam-kritikerne og de mest innvandringsrestriktive politikerne i Norge - Tybring-Gjedde og Amundsen - hisser til krig.

- Hvem mener du er aggressive og har ansvaret for konflikten mellom USA og Iran?

- Iran har aldri angrepet noen. For Iran handler det om å forsvare seg. Er det virkelig noen andre enn Tybring-Gjedde og Amundsen som tror Donald Trump hadde avlyst angrepet mot Iran, dersom dronen som ble skutt ned ikke hadde vært over iransk område. Det er ikke mulig å være så naiv, at man tror på Trump når han hevder at årsaken var å spare 50 til 150 menneskeliv, sier Sandberg.

- STOLER PÅ NATO: Per Sandberg er sikker på at Norge og NATO ikke vil støtte en krig mot Iran. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
- STOLER PÅ NATO: Per Sandberg er sikker på at Norge og NATO ikke vil støtte en krig mot Iran. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Tror du det blir krig?

- Jeg håper ikke det. Men kunnskapsløshet er farlig. Heldigvis står statsminister Erna Solberg og NATO støtt. Hverken NATO eller Norge vil være med på at vi skal støtte USA i et angrep på Iran. Men for Tybring-Gjedde og Amundsen handler det om fremmedfrykt, Islam-frykt, manglende kunnskap om Iran, og en blind tro på at alt USA foretar seg er i rettferdighetens navn, sier Sandberg.

- Er dette Fremskrittspartiet du en gang var et stolt medlem av ledelsen i?

- Nei! Fremskrittspartiet har aldri stått for en politikk hvor vi omfavner et av verdens absolutt verste regimer - Saudi-Arabia. Vi i Frp har stått for liberalisme, ikke klamme omfavnelser av despotiske regimer, sier Per Sandberg.

Tause politikere

USA-VENN: Christian Tybring-Gjedde (Frp) Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
USA-VENN: Christian Tybring-Gjedde (Frp) Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med Christian Tybring-Gjedde (Frp). Han ønsker ikke å bli sitert i denne saken.

Men i et intervju med NRK's Her og Nå i forrige uke sa Tybring-Gjedde:

- Hvis USA på nytt blir provosert, og må reagere. Mener jeg at vi som allierte av USA – og som er avhengig av USA – bør støtte USA.

På spørsmål om han mente militært, svarte Tybring-Gjedde:

- Nei, diplomatisk og retorisk, og internt i NATO. Vi må stå last og brast med vår fremste allierte USA, sa Tybring-Gjedde.

Per- Willy Amundsen (Frp) er for tiden på ferie i Italia.

- Jeg ønsker ikke å kommentere Sandbergs uttalelser, sier Per-Willy Amundsen til Dagbladet.

USA-VENN: Per-Willy Amundsen (Frp). (Foto: Vidar Ruud, ANB) / ALL OVER PRESS
USA-VENN: Per-Willy Amundsen (Frp). (Foto: Vidar Ruud, ANB) / ALL OVER PRESS Vis mer

Stortingets visepresident Morten Wold (Frp) ønsker heller ikke å kommentere Per Sandbergs karakteristikker av Tybring-Gjedde og Amundsen.

- Per har snakket med meg om mitt besøk hos Folkets Mujahedin. Jeg mener det var riktig av meg å besøke dem i Paris. Det ble gjort for å innhente informasjon. Når det gjelder Tybring-Gjedde og Amundsen er de kolleger av meg. Det skjer de er frittalende og snakker rett til vårt grunnfjell av velgere, sier Wold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer