- Inkompetente

Samtlige svenske statsråder får trolig livvakter etter drapet på Anna Lindh. Og kritikken mot sikkerhetspolitiet, Säpo, øker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet/Expressen): Lederen for Riksdagens justiskomité, Johan Persson, Folkpartiet, tror samtlige svenske statsråder blir utstyrt med livvakter etter mordet på Anna Lindh.

En professor i rettsvitenskap kaller Säpos vurdering for «katastrofal, uprofesjonell og inkompetent».

- Ytterst merkelig

- To av Sveriges fremste politikere, Olof Palme og nå Anna Lindh, er blitt myrdet så å si på åpen gate og vi vet ikke hvem som står bak ugjerningene. Dette må ikke bli et nytt spekulasjonsmord, sier Persson som i går formiddag la ned blomster utenfor regjeringskvartalet i Rosenbad.

Han er meget kritisk til Säpos vurdering av at det ikke fantes noen trusler mot Anna Lindh og derfor ikke behov for livvakt.

- I valgkamper møter man mange merkelige og aggressive mennesker. For meg er det ytterst merkelig at Säpo ikke har innsett at Anna Lindh, som har vært en av de mest eksponerte av alle i debatter og på valgplakater, var utsatt for større risiko enn andre, sier Persson.

Han forventer et grundig svar fra Säpo.

- Det kommer nok til å bli enda mer debatt om Säpo, sier han.

Slående like mord

Jerzy Sarnecki som er professor i kriminologi ved Universitetet i Stockholm, sier at likheten mellom mordet på Palme og mordet på Anna Lindh er slående. Begge var ute i privat ærend i Stockholm sentrum, uten livvakter.

Sarnecki er meget kritisk til at Lindh ikke hadde livvakt og kaller Säpos vurdering for en feil.

- I en politisk opphetet atmosfære risikerer man at mange mennesker reagerer utilregnelig, sier han.

Professor i rettsvitenskap i Göteborg, Dennis Töllborg, tror ikke mordet på Anna Lindh fører til noen ny gransking av Säpo.

- Säpos vurdering har vært katastrofalt feil, Säpo har opptrådt uprofesjonelt og inkompetent, men jeg tror likevel ikke det blir noen gransking, sier Töllborg.

- Den umiddelbare effekten av mordet blir at antallet livvakter øker, og at det blir mer overvåking og avlytting, sier han.

SØKTE VITNER: Hele torsdag sto politiet utenfor kjøpesenteret NK for å ta imot tips og vitnebeskrivelser. Nå øker kritikken mot sikkerhetspolitiet, Säpo.